Cum îți pregătești copilul pentru prima zi de școală

prima zi de scoala

Prima zi de școală a copilului tău reprezintă un pas foarte important pentru el, dar și pentru tine. Asemenea multor altor părinți, pentru tine această zi s-ar putea să fie una emoționantă, mai ales momentul în care îl vei vedea pe cel mic îndreptându-se pentru prima dată spre porțile școlii. Ei bine, până vine ziua cea mare, psihologii și experții în educație ne recomandă o perioadă de pregătire pentru ca cel mic să poată face față cu brio acestei experiențe emoționante și noi.

Hai să descoperim împreună câteva recomandări și sfaturi utile care te vor ajuta să anticipezi impactul pe care îl va avea prima zi de școală asupra micuțului tău.

prima zi de scoala

Școala – amplasarea locului în care copilul tău va merge zi de zi

Recomandările experților în educație și parenting este ca încă de prin luna august să începi să te plimbi cu cel mic prin zona în care se află școala. De asemenea, poți să intri și să te joci cu el prin curtea acesteia. Astfel, acest lucru reprezintă o ocazie perfectă pentru ca cel mic să descopere locul, să se obișnuiască cu spațiul și să învețe drumul spre școală. Vorbește-i despre școală. Cumpără și citește-i povești din cărți educative despre acest subiect, potrivite pentru vârstă lui. Nu ezita să îi povestești amintirile tale frumoase din prima zi de școală. Copiii adoră să știe că și părinții lor au fost cândva de vârsta lor.

De asemenea, recomandat este să-l acomodezi integrând în rutina lui jucării educative, dar și jocurile copilăriei pe care le poate juca în grup, cu ceilalți colegi.

Echipament interesant pentru școală

Întocmește o listă cu toate accesoriile de care are nevoie copilul tău pentru școală și mergeți împreună să cumperi ghiozdanul și celelalte rechizite. Cel mic va fi foarte fericit să se implice în alegerea lor și se va simți important știind că părerea lui contează. Pe cât de mult posibil, lasă-l pe el să își aleagă ghizdanul, stiloul, creioanele, penarele și celelalte accesorii întrucât toate aceste lucruri vor deveni aliații lui de încredere în această aventură. Optează pentru un ghiozdan ușor, bine compartimentat, în care să încapă toate lucrurile de care are nevoie.

prima zi de scoala

Noi reguli, noi obiceiuri

Povestește-i copilului tău despre noile activități pe care urmează să le descopere, despre prieteniile noi pe care le va lega și despre noua rutină pe care o va avea odată cu începerea școlii. De asemenea, povestește-i și despre regulile noi pe care va trebui să le respecte, precum ascultarea profesorului, statul în banca sau ridicatul mâinii atunci când va dori să vorbească. Pentru a-l familiariza mai bine cu aceste reguli, jucați-va împreună ”de-a școală”.

Pentru a-l ajuta să-și dezvolte încrederea în sine și să-și folosească gândirea analitică, atuuri care îi vor fi necesare atunci când va merge la școală, roagă-l să-ți povestească un film pe care l-a văzut și întreba-l ce ar fi făcut el în locul personajului.

Totodată, repetă împreună cu el activitățile uzuale de siguranță, precum spălatul pe mâini sau îmbrăcatul de unul singur.

Foarte important este să stabilești o nouă oră de culcare și de trezire pentru copilul tău, înainte cu câteva săptămâni de începerea școlii. Astfel, alege o oră de culcare care să îi ofere o noapte odihnitoare, dar și o oră de trezire convenabilă, astfel încât dimineață să nu se creeze haos. Acest obicei va oferi amândurora timp să va adaptați la noul ritm.

Gestionarea fricii de separare

Odată ce se apropie venirea primei zile de școală, copilul tău începe să resimtă anxietatea separării. Astfel, este necesar să-l pregătești înainte cu modul în care vor fi organizate zilele, cine îl duce la școală, cine îl ia după cursuri sau unde va sta până la finalul zilei. Reamintește-i în mod constat că școala este foarte distractivă. De asemenea, îi poți desena pe mână o inimioară sau îi poți pune la ghiozdan un breloc identic cu al tău pentru că în acest fel își va aminti mereu că ești alături de el și se va liniști. Totodată, este esențial ca în primele zile de școală să nu prelungești momentul plecării, ci să rămâi calmă și zâmbitoare până ce el intră pe ușile clasei.

Încurajează-l pe cel mic să-și facă prieteni noi

Dacă ai această posibilitate, aranjează o întâlnire de joacă cu viitori colegi de clasa ai copilului tău. Cumpără câteva jocuri de societate pentru copii și lasă-i să se distreze și să se cunoască. Acest lucru va face acomodarea mult mai ușoară.

Acordă-i multă înțelegerea copilului tău

Oricât de mult este pregătit copilul pentru școală și oricât de entuziasmat pare, perioada dificilă nu-l va ocoli. Există posibilitatea ca cel mic să fie speriat și să pună multe întrebări legate de acest subiect. Fii răbdător și răspunde-i atent la toate întrebările.

De asemenea, un alt aspect foarte important ține de așteptările pe care le ai referitoare la școală. Mulți părinți au ambiții mari referitoare la copilul lor, și fără să vrea pun presiune asupra acestuia. Dacă și tu ești un părinte care are așteptări față de copil, nu uita că scopul clasei întâi este ca micuțul să se adapteze, ci nu să obțină performanțe.

prima zi de scoala

Prima zi de școală în întreaga lume

Pentru toți părinții și copii din întreaga lume, prima zi de școală este un eveniment deosebit.

  • Japonia – școala începe în luna aprilie. Aici festivitatea deschiderii anului școlar începe cu o poză de grup făcută elevilor la poarta școlii și continuă cu o ceremonie în sala de sport, acolo unde elevii noi, din primul an de școală, au parte de o primire aparte;
  • Germania – prima zi de școală este una dulce pentru copii, deoarece primesc gustări sau mici daruri sau un cornet plin cu dulciuri pe care îl pot deschide doar la școală. Principala regulă pe care trebuie să o respecte copiii care intră la școală constă în faptul că aceștia trebuie să știe să scrie și să țină corect în mâna un instrument de scris;
  • Rusia – școala începe întotdeauna pe dată de 12 septembrie, indiferent dacă ziua pică în weekend sau într-o zi de sărbătoare. De asemenea, ziua de 12 septembrie se numește Ziua Științei și marchează începutul toamnei.
  • Olanda – copii încep școala de la vârsta de 4 ani. Primii ani de învățătură au rolul de a-i familiariza cu programul pe cei mici, iar programul de școală începe de la vârstă de 6 ani.
  • India – prima zi de școală coincide cu începutul sezonului musonic, ceea ce indică încă un motiv de distracție. Copiii primesc în clase ghiozdane pline cu rechizite, dar și dulciuri și umbrele colorate.
  • Finlanda – școlile sunt considerate cele mai bune din întreaga lume. Aici au loc o mulțime de activități practice, care au rolul de a-i antrena pe copii, iar până în clasa a treia aceștia nu primesc note. De asemenea, până în clasa a XII-a nu se dau testări sau evaluări naționale, iar elevii nu au parte de presiune din partea profesorilor, cauzată de note.
  • Elveția – sistemul de învățământ le oferă copiilor două ore de pauză de masă pe zi. În acest timp, părinții pot veni la școală să îi ia pe cei mici acasă pentru a lua prânzul împreună.

Prima zi de școală este pe cât de emoționantă, pe atât de grea, atât pentru părinți cât și pentru copii. Stimulează-i pe cei mici cu jucării pentru copii de 6-7 ani și oferă-le mai multă atenție și afecțiune, făcându-i astfel să se simtă în siguranță și iubiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *