Știai că încă din primul an de viață, copiii au o capacitate extraordinară de a asimila cunoștințe? Sunt curioși, sunt dornici să învețe lucruri noi, sunt perspicace și foarte atenți la detalii. Putem spune că fiecare prichindel este un mic burețel care absoarbe cu rapiditate orice informație. Rolul părinților, dar și al dascălilor este acela de a le oferi posibilitatea de a-și hrăni această curiozitate naturală.
Interesant este și faptul că procesul de formare nu se termină odată cu clopoțelul care anunță ultima oră la grădiniță sau la școală, ci continuă pe tot parcursul zilei, inclusiv în weekend-uri și vacanțe. Există o gamă variată de jucării educative și o multitudine de activități pe care le poți propune prichindelului tău indiferent de cât de capricioasă este vremea. Îți prezentăm în continuare câteva activități preferate de copii.
Activități pentru copii de 6-7 ani în casă
Atunci când vremea e mohorâtă sau când soarele strălucește cu putere, trebuie să apelezi la carnețelul cu idei de jocuri în casă. Poate fi destul de dificil să ții un prichindel de 6-7 ani departe de televizor sau de tabletă, dar nu și imposibil. Poți apela cu încredere la tot felul de activități creative, jocuri distractive, spectacole și ateliere în familie.
Avioane de hârtie
Ar fi ideal ca fiecare părinte să cunoască măcar câteva activități pentru copiii de 6-7 ani, activități care se le stimuleze simțurile, în timp ce le oferă și acea mică doză de distracție. Avioanele confecționate din hârtie colorată se încadrează perfect în această categorie. Micuțul tău va fi încântat să-și construiască singur propria aeronavă pe care să o lanseze pe pista din sufragerie. Puteți face și o întrecere în familie. Cine trimite avionul cât mai departe?
Vânătoarea de comori dulci
E bine să le oferim prichindeilor noștri o alimentație cât mai sănătoasă, dar nici nu îi putem ține departe de micile plăceri asociate vârstei. Nu poți face o regulă din a mânca dulciuri, dar poți face o excepție din când în când. Vânătoarea de comori poate fi o activitate distractivă, mai ales dacă recompensa este una delicioasă. Ascunde câteva dulciuri în diferite colțuri ale casei și ghidează-l prin expresiile „rece/cald” în direcția comorilor.
O poveste pe zi
Lectura trebuie să facă parte din rutina zilnică a prichindeilor noștri. La 6-7 ani, majoritatea copiilor încep să citească. Unii chiar prind avânt în tainele lecturii, în timp ce alții mai au nevoie de timp. În orice caz, mami sau tati trebuie să fie acolo în fiecare zi, pregătiți cu o poveste scurtă înainte de culcare.
Continuă povestea
Alte activități pentru copiii de 7 ani țin de stimularea imaginației. Voi ați jucat vreodată „continuă povestea”? Creează o scurtă povestioară și cere-i micuțului tău să își imagineze continuarea. Exercițiul poate fi realizat chiar și după ce citiți înainte de somn. Ce alt deznodământ ar fi putut avea povestea?
Spectacol cu bilete VIP
Există o gamă variată de jucării pentru copii de 6-7 ani, ceea ce înseamnă că e imposibil să vă plictisiți atunci când e vreme de stat în casă. Puteți organiza, de exemplu, un teatru de păpuși, un concert sau un spectacol de talente cu bilete VIP. Doar membrii familiei au acces în sala de spectacol.
Decupăm și lipim
Copiii adoră să-și petreacă ziua alături de părinți. Astfel, activitățile de lucru manual pot face parte din rutina voastră zilnică. La 6-7 ani, prichindelul tău înțelege foarte bine regulile și cerințele unei activități, deci puteți crea figurine interesante din hârtie colorată.
Ora de desene
Ar fi ideal să îți poți dedica tot timpul pentru prichindelul tău, dar știm cu toții că uneori orice mămică se vede nevoită să-l lase pe cel mic în fața televizorului. Nu e un lucru greșit, mai ales dacă orele de vizionare nu depășesc limita, iar programele sunt adaptate vârstei lor. La ora actuală există multe desene educative pentru copiii de 7 ani. S-ar putea să te prindă și pe tine.
Activități pentru copii de 6-7 ani pentru exterior
Dacă vremea ne permite, specialiștii recomandă să petrecem cât mai mult timp afară cu micuții noștri. Pe lângă ideea de a-i ține cât mai departe de ecrane, aceștia au posibilitatea de a explora lumea înconjurătoare. Iată câteva activități interesante:
Colecționarul de flori
Micuții pot fi fascinați de natură, iar orele petrecute afară pot reprezenta o ocazie unică de a-i familiariza cu plantele și florile noi. Puteți aduna cât mai multe elemente naturale, pe care să le presați mai târziu în cărticica preferată.
Zmeul
Cât de sus poate ajunge zmeul tău? Dacă vremea vă permite, îi poți propune micuțului să înălțați un zmeu. Așa îl poți familiariza cu principiile de bază ale zborului. Va fi o ocazie excelentă de a învăța lucruri noi prin joc și joacă.
Alergăm, sărim și ne cățărăm
Sigur ai un parc de aventură prin apropiere sau într-un oraș învecinat. Propune-i micuțului o scurtă excursie până la un loc special amenajat și încurajează-l să încerce toate traseele specifice vârstei lui. Așa își va dezvolta abilitățile fizice și va căpăta mai multă forță în oase. S-ar putea să nu realizezi cum trece timpul.
Ciclism pe două roți
Pentru mulți copii, vârsta de 7 ani vine cu o nouă realizare: renunțarea la roțile ajutătoare. Luați bicicletele și mergeți la o plimbare în familie. Poate pui și câteva gustări în coșulețe pentru a organiza un picnic surpriză pentru prichindelul tău. Fiecare realizare trebuie sărbătorită.
Desene pe asfalt
Ce alte activități pentru copii de 6 ani mai știi? Uneori poate fi destul de complicat să-l ții ocupat pe micuțul curios. De aceea, te poți baza mereu pe ajutorul cretei. Desenele pe asfalt sunt îndrăgite de copiii de toate vârstele, iar la 6-7 ani, prichindeii chiar pot crea adevărate opere de artă.
Șotron
Dacă ți-a mai rămas puțină cretă, iar vremea e frumoasă, îl poți învăța pe prichindel șotronul – jocul care ne ținea și pe noi ore în șir concentrați. Propune-i micuțului tău să desenați împreună pătrățelele colorate.
Privește cerul înstelat
Unii copii de 7 ani sunt absolut fascinați de constelații și de tot ceea ce înseamnă univers. Poți achiziționa un telescop pentru a vă umple serile senine de vară. Puteți admira fiecare stea în parte și să vă imaginați ce ar putea fi mai departe de ceea ce se vede prin lentilă. E o activitate interesantă chiar și pentru părinți.
Jocuri educative pentru copii de 6-7 ani
Pentru că educația primită în copilărie va dicta comportamentul și viața socială a viitorului adult, părinții au datoria de a le propune copiilor jocuri educative, activități din care să învețe cât mai multe lucruri. Prin joc și joacă ei își dezvoltă toate abilitățile și își construiesc personalitatea. Iată câteva jocuri educative pentru copiii de 6-7 ani:
Scrabble
Scrabble este un joc potrivit pentru a exersa vocabularul celor mici. Cu ajutorul literelor de pe tabla de joc, prichindelul tău va compune cât mai multe cuvinte și își va calcula punctajul în timp real. E un joc care îl va apropia mai mult de tot ceea ce înseamnă literatură și vocabular.
Domino
Potrivirea pieselor de domino îi încurajează pe cei mici să gândească logic, să înțeleagă statutul de învingător, dar și să accepte împăcați o rundă pierdută. E unul dintre cele mai apreciate jocuri pentru copiii de 7 ani în casă, unul care poate aduna toată familia în jurul masei.
Găsește diferențele
Jocurile care îi încurajează pe cei mici să găsească diferențele între două imagini sunt propuse adesea chiar și la orele de curs. Vorbim despre un exercițiu excelent pentru concentrare – una dintre abilitățile care necesită a fi dezvoltate de la o vârstă fragedă.
Puzzle
Puzzle-ul nu trebuie să vă lipsească de pe masă. Acum, când există atât de multe desene, filme și povești pentru copii, e imposibil să nu găsești un model care să-l captiveze. Îmbinarea pieselor de puzzle îi ajută pe cei mici să gândească logic și să înțeleagă regulile simple.
Labirinturi și jocuri de strategie
Foarte multe jocuri de masă pentru prichindei pot fi interesante chiar și pentru adulți. Jocurile de tip labirint sau jocurile de strategie vă pot ocupa o mare parte din timpul liber atunci când vremea este mohorâtă și trebuie să petreceți mai mult timp în casă.
Din nou în bancă
Spre norocul părinților, acum există o gamă diversificată de table de scris și desenat, ceea ce înseamnă că jocul „de-a școala” poate deveni mult mai interesant. Prichindelul poate intra în rolul dascălului, verificând cu atenție literele și cifrele notate de elevi pe tablă. Te va ajuta mult și pe viitor, când micuțul școlar va face primele teme de casă.
Ghicește cuvântul
Poți folosi un joc educativ sau poți realiza câteva cartonașe hand made care să conțină cuvinte simple. Prichindelul alege primul cartonaș și încearcă să descriere cuvântul scris prin intermediul altor cuvinte. Cine ghicește îi va lua locul, iar jocul va continua până când se termină bolul cu cartonașe.
Șah
Dacă nu ai jucat până acum șah, ar fi timpul să cauți câteva informații pe internet. De ce? Pentru că ar fi ideal să-i poți prezenta jocul de șah micuțului tău. O astfel de a activitate va contribui enorm la dezvoltarea gândirii și capacității de analiză. Pentru început, prichindelul tău ar putea fi atras doar de piesele de șah, dar va prinde gustul jocului pe parcurs.
Idei de jocuri pentru dezvoltarea copilului
Pentru a-i dezvolta gândirea, dar și musculatura, e important să-i propui micuțului tău jocuri specifice vârstei lui. Uite o listă cu câteva idei de jocuri pentru dezvoltarea prichindelului tău:
Modelaj cu lut sau plastilină
Modelajul este o activitate unică pentru cei mici, o modalitate prin care își pot exprima creativitatea, pot combina culori noi și se pot familiariza cu lucrul manual.
Jocul cu mingea
Fotbalul, voleiul, baschetul și tenisul sunt jocuri care îi ajută pe cei mici să se dezvolte sănătos. Mergi cu cel mic la un club sportiv, încercați toate variantele disponibile și vezi care i se potrivește cel mai mult. După câteva cursuri, micuțul învățăcel va deveni profesorul părinților. Jocul și activitatea sportivă îl va ajuta să se dezvolte armonios și să înțeleagă conceptul de echipă.
Construim și învățăm
Piesele de lego sunt îndrăgite de copiii de toate vârstele, dar mai ales de cei care înțeleg acum că îmbinarea corectă a tuturor pieselor conduce la un rezultat final demn de afișat pe holul de la intrare. Acum găsești lego pentru băieței, dar și pentru fetițe, inspirate din desenele și filmele lor preferate.
Mișcare prin muzică
Scaunele muzicale ori statuile dansatoare sunt jocuri care ne-au făcut și nouă copilăria mai frumoasă. Astfel de jocuri îi ajută pe micuți să-și dezvolte coordonarea, echilibrul și, de ce nu, ritmul. Poate descoperiți un nou talent în familie.
Doctorul și pacientul
O modalitate excelentă pentru a afla mai multe informații despre corpul uman, dar și despre regulile simple care se aplică într-un spital sau într-o clinică este jocul de-a doctorul și pacientul. Pe lângă toate aceste beneficii, piticul tău va învăța ce înseamnă empatia, dar și curajul.
La magazin
Un alt joc de rol, care poate fi pus în aplicare atât în aer liber, cât și în casă este intitulat, simplu: „la magazin”. Cineva este vânzătorul, iar toți ceilalți membrii ai familiei sunt cumpărătorii. E o modalitate ingenioasă de a petrece timpul cu cel mic, de a-l învăța regulile de bază dintr-un supermarket, dar și calculele simple și semnificația fiecărei bancnote în parte.
Experimentul
Fie că este sau nu pasionat de știință, prichindelul tău de 6-7 ani va fi fascinat de experimentele cu apă, oțet, bicarbonat, coloranți și alte substanțe disponibile pe rafturile oricărui magazin. Copiilor iubesc să experimenteze, iar părinților își doresc să aibă copii curioși.
Așadar, activitățile pe care le facem zilnic cu piticii noștri contează mai mult decât ne putem imagina. Un copil care se joacă și este obișnuit cu tot felul de activități interesante, care să-i stimuleze toate simțurile, are mari șanse să devină un adult responsabil, curios și dornic de perfecționare continuă.