Activități potrivite pentru copii de 1 an: Idei captivante

activitati educative copii 1 an

Adevărata fericire se naște odată cu propriul copil, iar pe măsură ce micuțul explorator începe să crească, mami și tati experimentează noi emoții și sentimente. Totul se schimbă imediat ce bebe ajunge pentru prima dată acasă, iar rutina obișnuită capătă noi sensuri pe măsură ce el se dezvoltă.

Nici nu te-ai învățat bine cu noua viață de familie, că bebe se apropie de prima aniversare. Acum e momentul perfect să pui pe lista de cumpărături jucării pentru copii de 1 an. Prichindelul tău este acum mult mai curios, mult mai independent și dornic să experimenteze lucruri noi. Prin joc și joacă, deci prin timpul petrecut alături de părinți, el va deprinde multe abilități. Tocmai pentru că se află în perioada în care atrage orice informație precum un burețel umed, tu ai rolul de a-i propune zilnic tot felul de idei de joacă. Descoperă, citind articolul Eva Wood Toys, care sunt cele mai îndrăgite activități cu bebe la 1 an.

Activități pentru copii de 1 an

Pe piață există o gamă diversificată de jocuri și jucării, dar părinții grijulii ar trebui să le propună micuților doar activități educative. Nu e suficient să-l ții pe bebe ocupat, ci e necesar să-i stimulezi simțurile, să-i stârnești curiozitatea, să-l înveți despre lumea înconjurătoare și, la modul general, să îi oferi o educație solidă prin activități distractive. Îți prezentăm, mai jos, câteva idei jucăușe pentru copiii de un an.

Dezvoltă-i comunicarea și limbajul

Principalele activități cu un copil de 1 an țin de comunicare. E important ca părinții să-i vorbească și să-i explice constant activitățile de rutină. Auzind repetitiv anumite cuvinte, puiul tău le va asocia cu imaginile și va îndrăzni, mai târziu, să le folosească în propriul limbaj. Urmează ora de somn? În timp ce-l îmbraci, îi poți spune cum se numește fiecare articol vestimentar. Vă jucați? Spune-i adesea care este denumirea jucăriilor și a părților componente (de exemplu: roata de la mașină, volanul, acoperișul casei etc), spune-i culorile și încurajează-l să sorteze jucăriile după categorii. Potrivit specialiștilor, la 1 – 2 ani, copiii trebuie să aibă deja în vocabular câteva cuvinte care descriu părțile corpului, alimentele de bază, animalele, culorile sau obiectele din casă. De asemenea, ei ar trebui să-și cunoască propriul nume, dar și numele mic al părinților.

Lucru manual

Pe lângă timpul petrecut împreună, lucrul manual îl ajută pe bebe să-și dezvolte abilitățile motorii fine, coordonarea, încrederea în propriile decizii, dar și creativitatea. Din rutina voastră nu ar trebui să lipsească ora de pictură, activitățile de decupat, lipit și modelatul plastilinei. Acestea sunt cele mai comune activități pentru copiii de 1 an, iar partea bună este că le poți pune ușor în aplicare. Ai nevoie doar de acuarele, pensule, planșe, figurine, lipici, autocolante și creioane colorate.

Vorbește-i despre culori

La vârsta de 1 an, micuțul tău nu va ști să-ți spună culorile și să-ți facă o prezentare complexă despre cromatică. Pe de altă parte, acum este momentul potrivit pentru a-i face cunoștință cu acestea. Numește-i culorile jucăriilor și spune-i tot timpul ce culoare are fructul pe care îl mănâncă, ce culoare are noua bluziță primită de la bunici și cum poate diferenția mașinile de pe stradă tot după culori.

Cântați și dansați

Când ai fost ultima dată la o petrecere? A trecut destul de mult timp, așa-i? Ce-ai spune dacă poți avea propria petrecere la tine acasă, în fiecare zi? Cântatul și dansatul trebuie să se afle pe lista cu activități pentru bebe la un 1 și nu numai. Pe lângă faptul că cel mic se va distra, muzica și dansul vor contribui la dezvoltarea căilor neuronale. Dacă e mai greu să dansați în orice moment al zilei, de cântat îi poți cânta oricând: atunci când sunteți în mașină, la ora de băiță, la plimbare prin parc, înainte de culcare, dimineața când se trezește etc.

activitati copii 1 an

Citește-i povești

E mult prea devreme pentru bebe să cunoască literele și să citească povești cu prinți și prințese, dar tu îi poți citi încă din primele luni de viață. Printre pricipalele avantaje ale acestui obicei se numără: dezvoltarea creativității, stimularea imaginației, dezvoltarea limbajului, crearea unui obicei sănătos pentru viitorul adult și dezvoltarea atenției pentru viitorul școlar. La această vârstă, este recomandat să optezi pentru cărticele micuțe cu ilustrații colorate, cu sunete și diferite texturi pe care micuțul le poate atinge.

Construiți un puzzle împreună

Trebuie să ai în casă cel puțin un puzzle pentru bebeluși. Pentru această categorie de vârstă, se recomandă un puzzle incastru din lemn, cu puține piese viu colorate. O idee excelentă poate fi și puzzle-ul magnetic cu fructe, legume, animale, cifre sau alte figurine jucăușe. Vorbim despre o activitate distractivă, dar și benefică din mai multe puncte de vedere: dezvoltarea cognitivă, dezvoltarea abilităților motorii fine, capacitatea de a distinge formele și culorile etc.

Activități de stivuire

Jucăriile de stivuire, precum cuburile din lemn, îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilitățile motorii, coordonarea ochi mână, dar și înțelegerea principiului de tip cauză-efect. Găsești o mulțime de astfel de jucării, interesante chiar și pentru cei mai mari din familie. De asemenea, poți opta pentru centre de activități cu bile, cuburi și alte figurine interesante. Trece-le pe lista cu lucruri utile pentru copiii de 1 an.

Descoperiți lumea împreună

Pentru că micuțul tău devine din ce în ce mai curios, poți organiza câte o excursie în fiecare weekend. Mergeți la Zoo pentru a întâlni animăluțele din cărțile cu ilustrații, descoperiți florile și insectele din parc, vizitați planetariul și bucurați-vă de timpul petrecut împreună! Acestea sunt printre principalele activități pentru copiii de un an jumate. Sunt activități care vor contribui inclusiv la conexiunea dintre voi. O relație puternică între părinte și copil se construiește încă din primii ani de viață, prin joacă și atenție.

activitati pentru copii de 1 an

Construiți castele de nisip

Dacă vremea vă permite, construiți împreună castele de nisip. Nu trebuie să ajungi la mare pentru această activitate. Găsești nisip în parc ori în spațiile special amenajate pentru copii. De altfel, dacă stați la casă, poți cumpăra un sac cu nisip, o găleată, lopeți și câteva figurine, amenajând astfel propriul spațiu de joacă.

Vânătoarea de comori

Tot în nisip, poți ascunde diferite obiecte și jucării preferate de micuțul tău. Încurajează-l să le caute, iar atunci când le găsește, vorbește-i despre acestea. Cum se numește obiectul? Ce culoare are? Ce facem cu el? Vânătoare de comori poate fi organizată și în casă, încurajându-l pe cel mic să ascundă și el obiecte, pe care părinții să le găsească. Va dura ceva timp până se obișnuiește cu regulile jocului, dar va fi o activitate interesantă. Vânătoare de comori se numără printre cele mai ușoare jocuri pentru bebe la 1 an.

Distracție cu făină și aluat

Poate că te-ai săturat deja să vezi toată casă întoarsă pe dos, dar ceea ce pentru tine înseamnă mizerie și dezastru, pentru bebe înseamnă o amintire memorabilă alături de mami. La vârsta de 1 anișor, puiul tău poate prinde obiectele cu mânuțele, deci e pregătit pentru a face cunoștință cu aluatul. Lasă-l să-l prindă, să-l modeleze, să-l pună în diferite forme și chiar să simuleze coacerea în cuptor.

Dezvoltă-i reponsabilitatea

E prematur să vorbim despre responsabilitate la doar un anișor, dar nu e deloc devreme să începem jocul „du-te și adu”. Pe măsură ce bebe învață să recunoască obiectele din casă și jucăriile preferate, părinții îi pot cere să le ducă dintr-un colț în altul al casei. Atenție însă la obiectele pe care este nevoit să le care în mânuțe. Îi poți cere să-ți aducă telecomanda, dar nu și ceașca plină cu cafea.

Ce poate învăța un copil de 1 an

Spuneam că la un an, bebe este precum un burețel magic. El asimilează fiecare experiență, învață și deprinde abilități chiar și din cele mai banale activități de rutină. Potrivit experților, cam pe la această vârstă, prichindelul tău poate învăța cum stă treaba cu echilibrul, ce înseamnă să imite sunete, gesturi sau expresii, să găsească obiecte ascunse, să alegere, să sorteze obiecte după formă și culoare, să prindă obiectele cu mânuțele, să recunoască o melodie pe care o ascultați des și să numească obiectele din casă, cele pe care le folosiți zilnic.

În cele din urmă, timpul petrecut alături de micuțul tău înseamnă mai mult decât distracție și voie bună. Fiecare activitate, chiar și cele de rutină, îl ajută pe cel mic să învețe, să se dezvolte și să-și creeze propria personalitate. Fă-ți timp pentru el! La 1 an, bebe are nevoie de multă atenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *