Erupția dentara: Când apare si care sunt simptomele

eruptia dentara

Perioada în care apar primii dințișori la bebeluși este un adevărat motiv de bucurie pentru toate mămicile. Pe de altă parte, poate fi și o perioadă plină de necunoscute, solicitantă pentru întreaga familie. Cel mic va fi ușor agitat, poate va face și febră și, în mod cert, va avea gingiile inflamate. Acestea sunt doar câteva simptome cu care se poate confrunta bebelușul tău, dar e important să știi că sunt absolut normale și ca fac parte din procesul de creștere și dezvoltare.

Oricât de mult ți-ai dori ca cel mic să nu se confrunte cu stări de neliniște, e esențial să înțelegi că fiecare etapă a vieții lui vine la pachet cu multă bucurie, dar și cu o serie de responsabilități pentru tine. În plus, ai la dispoziție numeroase variante prin care poți să îi alini durerea. Citind acest articol, vei descoperi când apar primii dințișori de lapte, cât durează erupția dentară, dar și ce ar trebui să facă părinții în această perioadă.

Când apar dinții de lapte?

Vrei să afli când apar primii dinți la bebeluși? Pentru început, trebuie să știi că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Din acest motiv, erupția dentară poate apărea mai devreme sau mai târziu. În general, primul dințișor își face simțită prezența în primele 6 – 7 luni de viață, dar nu este o regulă întâlnită la toți copiii. Există și situații în care acesta erupe mult mai repede, pe la 4 – 5 luni. De altfel, ultimii dinți apar la vârsta de aproximativ 3 ani. Pentru a înțelege concret întregul proces, ți-am pregătit o listă care îți va explica, în detaliu, când ies dinții la bebeluși:

  • Incisivii centrali apar atunci când bebelușul tău are între 6 și 12 luni. Aceștia sunt, de fapt, primii lui dințișori;
  • Incisivii laterali apar în jurul vârstei de 9 – 13 luni;
  • Primii molari vor erupe tot în intervalul 9 – 13 luni;
  • Caninii apar, de regulă, puțin mai târziu, în jurul vârstei de 16 – 22 luni;
  • A doua pereche de molari, adică ultima categorie de dințișori, va apărea între 25 și 33 de luni.

După cum ai observat, incisivii vor aduce primul motiv de bucurie în ceea ce privește dezvoltarea danturii micuțului tău. De altfel, întregul proces se finalizează, în general, cu erupția caninilor la bebeluși. Dar în cât timp cresc dinții după erupție? E important să știi că până la vârsta de 3 ani, micuțul tău va avea 20 de dințișori de lapte. Aceștia vor fi înlocuiți de dinții permanenți, care vor începe să crească în jurul vârstei de 6 – 7 ani.

Cum recunoști simptomele apariției dinților de lapte?

Acum știi când apare primul dințișor, ceea ce înseamnă că te poți pregăti de cea mai dificilă perioadă: etapa apariției primelor simptome ale dinților la bebeluși. Pentru a înțelege întregul proces, ar trebui să ne oprim, mai întâi, la dezvoltarea bebelușului la 6 luni. Ce înseamnă mai exact? Vorbim despre perioada în care cei mici învață cum să-și folosească mânuțele și încep să perceapă și să asocieze tonul vocii tale cu diferite stări emoționale. De altfel, în această perioadă bebelușul va scoate și primele sunete, mare motiv de bucurie pentru mămicile care așteaptă cu nerăbdare să-și vadă copilul dezvoltându-se. Pe de altă parte, în jurul vârstei de 6 luni, pot apărea și primele probleme cu somnul. Dacă cel mic nu doarme suficient de bine noaptea, se trezește plângând și are febră, este foarte posibil să apară primii dințișori de lapte. În general, gingiile inflamate la bebeluși reprezintă primul indiciu că apare erupția dentară, dar există și alte semne pe care trebuie să le ai în vedere:

  • Tendința de a roade diferite obiecte și jucării;
  • Salivație excesivă;
  • Agitație și irascibilitate;
  • Probleme cu somnul;
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Introducerea constantă a mâinilor în gură;
  • Febră ușoară;
  • Obrăjori roșii.
eruptia dentara

De obicei, febra de la dinți este una dintre cele mai mari îngrijorări ale părinților în episoadele de erupție dentară. Drept urmare, este indicat să ții legătura cu pediatrul vostru și să te asiguri că în episoadele febrile, cel mic nu are o temperatură care să depășească 38 de grade Celsius. Salivația excesivă nu ar trebui să-ți dea mari bătăi de cap, dar tendința de a roade diferite obiecte sau jucării s-ar putea să te sperie inițial. În acest sens, este indicat să ai în casă cât mai multe jucării pentru bebeluși. Există o mulțime de astfel de jucării care te pot ajuta în perioada în care lui bebe îi apar primii dințișori. Acestea au un rol deosebit în procesul de dezvoltare și, în același timp, îi mai distrag atenția de la stările de disconfort cu care se confruntă în perioada de erupție dentară.

Cum poți gestiona această perioadă?

Am stabilit că dinții copiilor apar încă din primele luni de viață și vin la pachet cu o serie de emoții pentru toți părinții. Dar cum reușești să gestionezi această perioadă? În primul rând, bebe are nevoie de cât mai multă iubire. Asigură-te că ai tot timpul din lume pentru a-l ține în brațe atunci când nu se simte bine și pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste etapele în care simte disconfort și durere. Apoi, există diferite modalități prin care îi poți alina durerea provocată de apariția dințișorilor de lapte:

  • Jucăriile pentru dentiție sunt preferatele copiilor în această perioadă. În plus, poți analiza întreaga colecție de jucării senzoriale de pe Eva Wood Toys;
  • Dacă cel mic se află în perioadă de diversificare, ai putea să-i oferi iaurturi sau bucățele mici de fructe reci;
  • Asigură-te că bebelușul tău este hidratat corespunzător. Cel mic trebuie să bea suficient lapte, dar și apă. În plus, dacă ați trecut deja la perioada de diversificare, îi poți introduce în alimentație piureuri și sucuri de legume sau fructe;
  • Masajul gingival poate face minuni în această etapă. Tot ce trebuie să faci este să îi masezi ușor gingiile, dar nu înainte de a te asigura că ai mâinile curate și dezinfectate. Poți folosi chiar și o compresă cu apă rece;
  • Gelurile gingivale au și ele un rol cheie în această etapă, dar trebuie să consulți sfatul medicului înainte de a le introduce în rutina zilnică a bebelușului tău;

Așadar, apariția primul dințișor este un moment cât se poate de emoționant pentru orice părinte. Pe de altă parte, aduce și o serie de schimbări în familie. Bebelușul începe să aibă probleme cu somnul, poate simți stări de disconfort sau durere, dar cu multă dragoste și cu respectarea rutinei de îngrijire propusă de medic, erupția dentară poate fi gestionată mult mai ușor și într-un mod cât mai responsabil. De altfel, atunci când ies măselele copiilor, simptomele pot fi diferite în funcție de organismul fiecăruia. În orice caz, această etapă este normală și face parte din procesul de creștere al bebelușului tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *