12 jocuri si activități in aer liber pentru copii

jocuri si activitati in aer liber

Copilăria este cea mai frumoasă perioadă a vieții și ar fi păcat să nu îi învățăm pe cei mici să se bucure de cei mai frumoși ani, afară, în aer liber. Pe lângă faptul că majoritatea jocurilor și activităților au rolul de a le dezvolta diferite abilități, faptul că petrec câteva ore în natură, sub razele blânde ale soarelui, îi ajută în procesul de creștere armonioasă.

Pentru că trăim într-o lume în care tehnologia ne acaparează din ce în ce mai mult stilul de viață, tindem să credem că nu există atât de multe activități interesante pentru cei mici, activități care se pot realiza în afara casei. Pe de altă parte, realitatea s-ar putea să te surprindă. Există o mulțime de jocuri în aer liber pe care le poți pune în aplicare cu cel mic, chiar de azi. Amintește-ți de propria copilărie și ai să vezi cum găsești numeroase alternative distractive pentru întreaga familie. În acest articol vei descoperi 12 dintre cele mai interesante idei de jocuri și activități în aer liber.

Școala de vară

Hai să ne jucăm de-a școala! De câte ori ai rostit aceste cuvinte în copilărie? Suntem convinși că ai făcut asta destul de des, mai ales că îți plăcea să intri în rolul profesorului. Acum este rândul copilului tău să fie dascăl și să te scoată la tablă. Oare ai învățat lecția?
Dacă până în momentul de față ai făcut această activitate cu cel mic în sufragerie sau în camera lui, noi îți propunem să creați o școală de vară, chiar la voi în grădină. Există numeroase jocuri și jucării educative pe care le poți folosi în acest sens. Asigură-te că pui pe lista de cumpărături o tablă pentru scris, câteva puzzle-uri interesante, dar și alte joculețe pentru cel mic și gașca lui de prieteni.

Meci de fotbal în familie. Cine câștigă?

Să fim sinceri, majoritatea băiețeilor sunt pasionați de fotbal. Unii dintre ei au chiar și o echipă preferată și știu să-ți spună cu exactitate care sunt membrii acesteia. Un meci de fotbal în familie, care se finalizează prin câștigul prichindelului tău, s-ar putea să fie mai interesat decât cele pe care le urmărește cu interes la televizor. În plus, dacă ai doi sau mai mulți copii, de vârste diferite, poți căuta țarcuri și locuri de joacă pentru copii. În acest fel, cei mici se pot bucura de o trambulină, de exemplu, în timp ce meciul de fotbal este în plină desfășurare. De altfel, poți pune o minge în bagajul pentru vacanța. Un meci de fotbal la malul mării sună chiar foarte bine.

jocuri in aer liber

Bowling în grădină

Există o mulțime de jocuri pentru copii în aer liber, dar și altele pe care le poți aduce afară. Bowlingul, de exemplu, face parte din categoria de jocuri de societate și, de cele mai multe ori suntem tentați să ne gândim la o ieșire cu cel mic într-un spațiu special amenajat. Nu este un lucru greșit, dar voi vă puteți bucura de această activitate în fiecare zi. Ai nevoie doar de o curte mică, un set de bowling, puțin soare și distracția poate să înceapă!

Competiție de sărit coarda. Îți mai amintești?

Săritul coardei este o altă activitate distractivă pentru copii, dar și un sport cu numeroase beneficii pentru sănătate. De altfel, jocul se poate transforma într-o adevărată competiție pentru prichindei, atunci când se adună mai mulți. De obicei, fiecare copil își așteaptă rândul, iar acesta vine atunci când cineva greșește.

O zi la mare sau o vară în piscină?

Sunt multe activități in aer liber pe care i le poți propune copilului tău, dar nimic nu se compară cu o porție zdravănă de bălăceală. Fie că preferi o escapade rapidă la mare sau, mai degrabă, să montezi o piscină gonflabilă în curte, nu uita să pui pe lista de cumpărături și câteva jucării pentru plajă. Un colac, o vestă gonflabilă și câteva accesorii pentru nisip v-ar prinde bine la joacă.

Țară, țară vrem ostași!

Dacă ar fi să vorbim despre jocurile copilăriei, cu siguranță îți vei aminti de “Țară, țară vrem ostași”. Poți propune acest joc cu ocazia unei petreceri sau atunci când se strâng mai mulți copii la voi în curte. Prichindeii se vor împărți în două tabere, ținându-se strâns de mâini. Apoi, distracția poate să înceapă. În general, jocurile de echipă au rolul de a le dezvolta abilitățile de comunicare, dar și spiritul competitiv.

De-a v-ați ascunselea

Indiferent de generație, prichindeilor le place să se joace “de-a v-ați ascunselea” și putem observa acest aspect încă din primii doi ani de viață, atunci când cel mic iubește să se ascundă, după perdea de exemplu, amuzându-se copios atunci când te vede că îl cauți. Apoi, când cresc și înțeleg regulile jocului, totul devine mult mai distractiv. “De-a v-ați ascunselea” face parte din categoria jocurilor de grup și se poate juca la orice vârstă.

Darts – competiția poate fi strânsă

O competiție de Darts sună bine indiferent de sezon, fie că va avea loc în casă sau în curte. Pe de altă parte, ar fi păcat să nu vă jucați afară, dacă soarele vă zâmbește voios de pe cer. Jocul de Darts îi ajută pe cei mici să-și exerseze abilitățile de coordonare și concentrare, fiind unul dintre cele mai bune jocuri de societate recomandate de specialiști. Dartsul poate fi jucat de cel puțin două persoane. Cel care obține cât mai multe puncte, prin aruncarea săgeților la țintă, va fi desemnat câștigător.

Badminton

Tot din seria de jocuri de jucat afară, alături de familie sau de gașca de prichindei, face parte și badmintonul. Un set este format din două rachete și un fluturaș. În funcție de vârstă, rachetele pot fi de diferite dimensiuni, dar și de diferite culori. Badmintonul este un joc lejer și se poate juca oriunde: în curte, în parc, pe plajă sau în fața blocului. În plus, distracția poate să înceapă cu cel puțin doi participanți.

jocuri pentru copii in aer liber

O plimbare cu trotinetele sau cu rolele

Mișcarea trebuie să facă parte din activitatea zilnică a celui mic. Drept urmare, trebuie să găsești numeroase soluții care să-i stârnească interesul. O plimbare cu rolele sau cu trotinetele ar putea fi o idee excelentă pentru toată familia. Trebuie să recunoaștem că, de multe ori, câteva clipe de relaxare în familie le prinde bine și părinților. Asigură-te că ți-ai luat toate măsurile de precauție, că cel mic poartă cască, genunchiere și cotiere.

Scrie 3 lucruri

Este indicat să le propunem celor mici diferite jocuri de socializare, mai ales atunci când sunt înconjurați de alți prichindei. Un joc care ne-a făcut și nouă copilăria mai frumoasă este “Scrie 3 lucruri”. Sigur că în momentul de față, cei mici îl știu ca “2 adevăruri și o minciună”, dar regulile sunt aceleași. Fiecare participant va scrie pe o foaie 3 lucruri despre el: două vor fi adevărate, iar altul va fi fals. Oare cine ghicește?

Limbo – Ești pregătit?

Îți amintești de jocul care te obligă să treci pe sub bară, fără să o atingi? Competiția devine din ce în ce mai strânsă atunci când bara se află tot ma aproape de sol. Limbo este jocul care ne-a făcut să petrecem o mulțime de seri de vară în compania celor mai buni prieteni și poate să devină jocul preferat al prichindelului tău. Poți folosi o bară de plastic, o coardă de sărit sau chiar un furtun cu apă. Cine reușește să treacă pe sub obstacol, chiar și atunci când acesta este foarte aproape de pământ poate fi declarat câștigător.

Sfaturi pentru o zi de joacă reușită

Oricare ar fi jocurile și activitățile preferate de prichindelul tău, trebuie să ai în vedere că timpul petrecut afară are un rol esențial în dezvoltarea lui. Bucură-te de timpul petrecut în familie și profită de fiecare zi cu soare. Copilăria înseamnă zâmbete și voie bună, iar în ziua de azi ai la dispoziție o mulțime de surse de inspirație pentru a pune în aplicare cele mai frumoase jocuri de exterior. Iată câteva sfaturi de care să ții cont atunci când distracția se mută în curte sau în parc:

  • Cumpără jocuri și jucării specifice vârstei prichindelului tău;
  • Învață-l pe cel mic să câștige, dar și să piardă. Aceasta este o lecție care îi va fi de mare folos viitorului adult;
  • Învață-l pe cel mic despre importanța respectării regulilor, dar nu uita că scopul principal este distracția;
  • Încearcă să păstrezi jucăriile curate și implică-l pe cel mic în procesul de curățare și aranjare al jucăriilor;
  • Asigură-te că vremea este potrivită pentru activități în aer liber. Nu ai vrea ca cel mic să răcească și nici să facă insolație;
  • Nu uita de protecția solară și de pauzele pentru hidratare;
  • Asigură-te că cel mic poartă echipament de protecție, atunci când este cazul.

Așadar, jocurile în aer liber reprezintă o modalitate excelentă de distracție pentru întreaga familie. În timp ce prichindeii își dezvoltă abilitățile fizice și sociale, părinții își pot aminti de cele mai frumoase momente din copilăria lor. Fie că vorbim despre joculețele de grup sau despre alte activități, precum: o plimbare lejeră cu rolele sau o competiție de sărit coarda, timpul petrecut afară este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău.

2 thoughts on “12 jocuri si activități in aer liber pentru copii

  1. Pingback: 9 locuri de vizitat in Romania cu copii: Vacanta perfecta - Eva Wood Toys

  2. Pingback: 6 sfaturi importante pentru dezvoltarea copiilor - cluju.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *