10 Activități pentru copii de 2-3 ani: Creative si Educative

activitati copii 2 ani

Copiii adoră să se joace și cu asta își ocupă cea mai mare parte a timpului. De asemenea, ei prin joc învață cât mai multe lucruri, se dezvoltă și deprind obiceiuri noi. Părinții care vor să se asigure că cei mici se dezvoltă în timp ce se joacă, găsesc jucării pentru copii de 2-3 ani, potrivite vârstei lor, și activități concepute pe măsura gradului lor de dezvoltare. Gama de jucării educative este foarte diversificată, astfel că, în timp ce se distrează cei mici învață și o mulțime de lucruri noi despre lumea înconjurătoare.

Activitățile pentru copii pot fi foarte creative, iar singura limită este impusă de părinți. Pe lângă gama de jucării variate, cum sunt jucării din lemn și jocuri de toate felurile, cum sunt jocuri de societate aranjate pe vârsta micuților tăi, EvaWoodToys.ro ți-a pregătit și un articol cu 10 activități potrivite micuților de 2-3 ani. Criteriile care stau la baza acestor tipuri de activități sunt educația și distracția. Hai să descoperim împreună cum poți stârni interesul copiilor și cum îi faci să-și petreacă cât mai mult timp în activități educative și folositoare.

Activitățile simple care pot fi făcute acasă cu cei mici reprezintă o modalitate excelentă de a le stimula creativitatea și de a le dezvolta diferite abilități. Până vedem care sunt activitățile potrivite copiilor, hai să descoperim caracteristicile fiecărei vârste.

activitati educative pentru copii

5 activități pentru copii de 2 ani

La vârsta de 2 ani, copiii trec printr-o perioadă de dezvoltare rapidă și diversificată. Este important să înțelegi că fiecare copil este unic, iar ritmul său de dezvoltare poate varia. Cu toate acestea, există anumite caracteristici generale și activități care sunt potrivite pentru majoritatea copiilor de această vârstă:

Comunicare:

  • Începe să folosească cuvinte simple și să dezvolte vocabularul.
  • Poate să urmărească instrucțiuni simple.

Mobilitate și coordonare:

  • Începe să meargă singur sau să se deplaseze cu încredere.
  • Dezvoltă abilități motorii fine, cum ar fi apucarea și manipularea obiectelor mici.

Socializare:

  • Arată interes față de alți copii și adulți.
  • Poate începe să împărtășească și să interacționeze cu alți copii.

Independență și autonomie:

  • Începe să-și exprime dorințele și preferințele.
  • Poate încerca să se îmbrace singur și să facă activități simple de zi cu zi.

Curiozitate și explorare:

  • Este extrem de curios și dornic să exploreze mediul înconjurător.
  • Îi place să atingă, să simtă, și să descopere lucruri noi.

Sortarea culorilor

Sortarea culorilor este o activitate care implică multă atenție și voie bună. Pentru aceasta vei avea nevoie de carton colorat, foi de hârtie colorată sau diferite obiecte colorate. Decupează diferite forme din fiecare hârtie colorată. Discută cu cel mic despre diferitele culori în timp ce sortați formele decupate în dreptul culorii respective. Totodată, puteți aranja și o colecție de obiecte asemănătoare, cum sunt blocurile de lemn, piesele Lego, blocurile moi, mașini și magneți și învață-l pe cel mic să le sorteze în funcție de culoare.

Sortarea culorilor este o activitate adorată de cei mici și ajută la dezvoltare coordonării mâna-ochi, îl ajută pe cel mic să diferențieze și să asocieze culorile și dezvoltă capacitatea de concentrare și răbdarea a acestuia.

Ritmul muzicii

Ritmul muzicii este o activitate tare interesantă pe care cei mai mici dintre noi o fac mereu voioși. Așadar, ajută-ți copilul să bată din palme pe ritmul muzicii. Pe măsură ce se pricepe cât mai bine la acest lucru, poți adăuga puțină complexitate jocului și astfel poți adaugă și alte părți ale corpului cum sunt picioarele sau capul.

Din această activitate copii își vor dezvolta abilitățile muzicale și ritmul. De asemenea, ei vor fi mai atenți și vor învăța să respecte indicațiile.

Cititul împreună

Cititul împreună cu copilul tău de 2 ani este o modalitate excelentă pentru promovarea abilităților de vorbire și pentru dezvoltarea vocabularului. Citește-i copilului tău de mic, înainte de culcare sau creați-vă o rutină dimineața sau pe parcursul zilei. Pe măsură ce crește și înțelege mai bine, poți începe să-i pui întrebări despre poveste sau despre diferite obiecte din carte.

Cititul este o activitate excelentă pentru promovarea abilităților de dezvoltare a limbajului. Astfel, cel mic va învăța să comunice și să converseze cât mai bine și în timp acest obicei și-l va însuși.

Pictura cu degetele

Cumpără câteva acuarele și o pânză pe care cel mic poate picta cu degetele. Încurajează-l să creeze propriile desene sau jucați-vă împreună. Garantăm succesul acestei activități! De asemenea, dacă îl înveți că își poate folosi culorile doar pe pânză, nu vei risca să ai și pereții pătați cu vopsea.

Imită sunetele animalelor

Această activitate este excelentă pentru că promovează activitățile de ascultare. Ajută-l pe cel mic să identifice diferite sunete de animale, fie redându-le pe un video fie imitându-le chiar tu. Pe măsură ce crește, îl poți întreba despre animale: ”cum face un câine?”, ”ce mănâncă o pisica?”, etc.

Această activitate este perfectă pentru promovarea activităților de ascultare. De asemenea, cei mici învață despre animale, despre sunetele lor și despre mediul în care trăiesc.

activitati pentru copii de 2-3 ani

5 activități pentru copii de 3 ani

La vârsta de 3 ani, copiii trec printr-o perioadă de dezvoltare rapidă și descoperă lumea din jurul lor. Este important să înțelegem că fiecare copil este unic, iar ritmul său de dezvoltare poate varia. Cu toate acestea, există anumite caracteristici generale și activități care pot fi potrivite pentru copiii de 3 ani:

Dezvoltarea limbajului:

  • Începe să vorbească în propoziții simple.
  • Înțelege și utilizează un număr tot mai mare de cuvinte.
  • Începe să povestească și să împărtășească experiențe.

Dezvoltarea motorie fină și grosieră:

  • Rafinează abilitățile de manipulare a obiectelor.
  • Pot începe să deseneze și să coloreze.
  • Începe să-și dezvolte coordonarea ochi-mana.

Interacțiunea socială:

  • Arată interes în jocul cu alți copii.
  • Dezvoltă abilități de joc în grup, cum ar fi luarea de decizii simple.
  • Poate începe să își exprime dorințele și să înțeleagă sentimentele altora.

Curiozitatea și explorarea:

  • Este extrem de curios și explorator.
  • Dorește să înțeleagă lumea înconjurătoare și să descopere lucruri noi.
  • Poate pune întrebări simple pentru a-și satisface curiozitatea.

Dezvoltarea emoțională:

  • Începe să-și exprime emoțiile, inclusiv bucuria, tristețea și furia.
  • Dezvoltă empatie în interacțiunile cu alți copii și adulți.

Desen și pictură

Desenul și pictura sunt activități pe care cei mici le adoră. Ușor, ușor acesta se va perfecționa și își va descoperi un adevărat talent. Cumpără pentru cei mici hârtie de colorat, culori, carioci sau vopsele acrilice, pensule și bureți. Poți înlocui hârtia de colorat cu o carte de colorat atractivă în care el trebuie doar să completeze imaginile. De asemenea, poți desena câteva figuri geometrice simple, cum ar fi un cerc sau un pătrat, pe care copilul să le coloreze.

Jocul cu plastilină

Jocul cu plastilina este o activitate populară care contribuie creșterea creativității copiilor într-un mod semnificativ. Pentru asta ai nevoie de plastilină în diferite culori, foarfeci de jucărie și diferite forme.

Începe cu lucruri simple! Încurajează-l pe cel mic să folosească plastilina pentru a crea o minge, un șarpe sau să o aplatizeze.

Odată ce stăpânesc aceste lucruri simple, ei știu cum să își folosească mâinile pentru a modela aluatul. Apoi, îl poți încuraja să folosească forme diferite astfel încât să facă noi creații.

Puzzle-uri

Puzzle-urile se găsesc peste tot, iar la noi gama este foarte variată și diversificată, așadar ai de unde alege. Jocul cu puzzle-uri îmbunătățește abilitățile motorii, cognitive și creative ale copilului tău. Pe măsură ce crește, acest tip de joc îmbunătățește capacitatea de concentrare, răbdarea și atenția copilului.

Începe cu un joc de puzzle mic, care să aibă piese mari și puține. Odată ce copilul reușește să-l rezolve singur, crește încet nivelul de dificultate. Schimbarea puzzle-urilor îl face adesea să gândească diferit și îl ajută la îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor.

Vânătoarea de comori

Vânătoarea de comori face parte din jocuri și activități în aer liber, însă poate fi adaptată și în interiorul locuinței. Pentru asta vei avea nevoie de o listă cu obiectele pe care copiii le cunosc în casă. Ascunde aceste elemente în locuri ușor de intuit și citește-l de pe listă ce anume trebuie să ducă și să pună într-o cutie. Odată ce a găsit un obiect, strigă următorul element și tot așa până găsește toate comorile.

Curățarea jucăriilor

Ei bine, curățarea jucăriilor este o activitate simplă, dar foarte interesantă pentru copii deoarece implică joaca cu apă. Totodată, îi învață și câteva activități de zi cu zi. Pentru asta vei avea nevoie de două recipiente cu apă și jucăriile copilului care sunt rezistente la apă, săpun și un prosop pentru a le șterge.

Astfel, roagă-l pe cel mic să adune jucăriile din cameră, să le sorteze și să le separe: cele care pot fi spălate manual de cele care nu sunt rezistente la apă. Umple ambele recipiente cu apă, iar într-unul adaugă săpun. Copiilor le place să se joace cu apă și cu spumă creată de săpun, așadar această activitate îi va distra foarte tare. Roagă-l pe cel mic să spele fiecare jucărie în parte și să o clătească cu apă. Întinde prosopul pe podea sau pe masa de lucru și după ce toate jucăriile sunt spălate, ajută-l să le șteargă cu prosopul.

activitati copii 3 ani

Toate aceste activități aduc o mulțime de beneficii pentru copii de 2-3 ani:

  • Stimulează creativitatea;
  • Dezvoltă abilitățile motorii;
  • Încurajarea legăturii dintre părinți și copil;
  • Promovarea dezvoltării senzoriale.

Scrie-ne în comentarii care este activitatea preferată a copilului tău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *