Jocuri de interior pentru copii: 25 idei distractive

jocuri de interior

Distracția în familie nu trebuie să fie condiționată de vremea frumoasă, de soare și temperaturi ridicate. Sigur că e mai ușor să găsești ceva de făcut împreună cu prichindelul tău în aer liber, în curte sau în parc, dar cu puțină imaginație, poți crea un adevărat univers colorat la voi acasă.

Chiar dacă afară plouă, ninge sau e atât de frig încât mânuțele și năsucul celui mic ar îngheța instant, joaca poate continua și la interior. Există atât de multe jucării educative încât e imposibil să nu găsești ceva care să-l atragă pe prichindelul plin de energie. În plus, ți-am pregătit și noi o listă cu 25 de activități distractive pentru copii. Hai la joacă!

Importanța jocurilor de interior pentru copii

Înainte de a descoperi lista noastră cu jocuri pentru copii în casă, e important să-ți reamintim că cei mici învață mult mai bine atunci când sunt implicați și interesați de activitățile prezentate. Jocurile, chiar și cele de interior, au un rol deosebit în dezvoltarea lor emoțională, socială, cognitivă și fizică. Începeți ziua prin sortarea unor jucării din lemn și continuați cu alte activități distractive în familie! Jocurile de interior îi ajută pe cei mici să construiască relații sănătoase, descoperind importanța valorilor și regulilor în societate.

Idei distractive pentru jocuri de interior

Dacă toată familia e gata să descopere lista cu jocuri distractive, atunci putem striga: „Cine nu e gata îl iau cu lopata!”. Vei descoperi, mai jos, jocuri pentru copii mici, dar și pentru părinți.

Jocuri de rol

Probabil că și voi aveți casa plină cu jucării și alte obiecte care fac parte din universul magic al copilăriei. Asigură-te că prin sertare sau prin coșulețe aveți și câteva jucării de rol. Îți vor fi de mare ajutor atunci când vremea nu e favorabilă pentru a ieși.

 • Teatru în sufragerie

Un spectacol de teatru e binevenit atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Nu vă rămâne decât să găsiți o scenetă potrivită și să decideți cine va fi personajul principal. Pentru această activitate ai nevoie doar de imaginație, scena poate fi chiar covorul din sufragerie, iar recuzita poate fi realizată din orice aveți la îndemână.

 • Spectacol de talente

Acum e momentul potrivit să îți pui talentul în valoare! Exersați, pregătiți-vă și veniți pe scenă pentru a intra în competiția talentelor. Asigură-te că improvizezi și o cortină. Poți folosi o pătură sau un cearceaf și spectacolul poate să înceapă.

 • Medic și pacient

Copiii se simt bine atunci când pot fi de folos, dar și atunci când imaginația le este pusă la încercare. Fie că pacienții sunt păpușile sau părinții ori alți membri ai familiei, medicul trebuie să fie întotdeauna prichindelul dornic să ajute. Astfel de jocuri îl vor învăța pe cel mic una dintre cele mai importante valori ale viitorului adult: empatia.

 • Detectivi în acțiune

Unul dintre cele mai fascinante jocuri de interior pentru copii aduc în prim-plan detectivul capabil să rezolve până și cele mai misterioase cazuri. Cineva a mâncare ultima brioșă cu ciocolată! Oare vom afla cine este făptașul? Pentru acest joc nu ai nevoie de recuzită, ci doar de câteva jucării.

 • Bucătarul

Alte idei de jocuri în casă aduc în atenția prichindeilor voioși activitățile de rutină ale viitorului adult. Atât fetițele, cât și băiețeii sunt atrași de tot ceea ce înseamnă bucătărie. De aici și oferta tot mai diversificată în ceea ce privește jucăriile de acest fel. Aveți nevoie de câteva ustensile pentru gătit, de câteva alimente, de un aragaz sau un cuptor și alte electrocasnice colorate.

jocuri de interior pentru copii
 • Mima

Jocul de mimă nu este doar o activate distractivă pentru cei mici, ci una care contribuie la dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare. Alege o listă de cuvinte sau de acțiuni pe care copiii le cunosc și le pot mima, fără să vorbească bineînțeles. Puteți face echipe sau puteți juca individual. Mima face parte și din jocurile distractive de la grădiniță ori din clasele primare.

Jocuri educative

Activitățile educative nu trebuie să lipsească din rutina voastră. Există numeroase jocuri pentru preșcolari, dar și pentru voiniceii care merg deja la școală, jocuri care să îi atragă și să le pună bazele unei educații timpurii.

 • Formează cuvântul

Pentru acest joc veți avea nevoie de cât mai multe litere din lemn. Alegeți cuvinte simple pentru a le înțelege cei mici și stabiliți regulile jocului. Vă puteți împărți în echipe și puteți oferi 3, 4, 5 sau câte indicii doriți. Cel care ghicește cele mai multe cuvinte, potrivind literele perfect, va fi declarat câștigător și poate alege jocul următor.

 • Ghicește numărul

Cine ar fi crezut că matematica poate fi distractivă!? Scrie un număr pe un bilețel și roagă-i pe ceilalți să îl ghicească, folosind întrebările: „Este mai mare decât …?” sau „Este mai mic decât …?”. Acesta este unul dintre jocurile distractive de jucat în clasă, în primii ani de școală.

 • La școală

Orice prichindel este dornic să-și pună în valoare abilitățile și să-i învețe pe ceilalți tot ceea ce el știe deja. Ai nevoie doar de o tablă micuță, de cretă, câteva foi și creioane colorate. Oare a învățat toată lumea lecția de azi? Profesorul va da note.

 • Puzzle

Un puzzle magnetic va fi întotdeauna o ideea excelentă de a petrece timpul la interior, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, care vor fi bucuroși să pătrundă în lumea colorată a copilăriei.

jocuri pentru copii in casa
 • Țomapan

Poți provoca voinicelul care deja se pricepe să scrie și să citească să joace jocul care ne-a făcut și nouă copilăria mai frumoasă și care ne-a ținut de urât atunci când vremea nu era de partea noastră. Aveți nevoie doar de câteva foi de hârtie, de pixuri și multă inspirație pentru a completa cu substantive fiecare coloană din tabelul cu: țări, orașe, munți, ape, nume, animale și plante. Stabilește cine va spune alfabetul, cine spune „stop”, alegând prima literă cu care se va juca și propune un timp limită pentru a completa întregul tabel.

Jocuri creative

E important să-l încurajezi pe cel mic să fie din ce în ce mai creativ prin joc și joacă. Iată câteva idei:

 • Mânuțe colorate

Ar fi grozav să faceți un tablou de familie creativ doar cu ajutorul mâinilor. Ai nevoie de un set de acuarele, de o planșă mare, iar distracția poate să înceapă. Colorați-vă mâinile și puneți-le pe planșă înainte de a se usca. Oare cine are cea mai micuță mână din familie?

 • Colaj cu materiale neobișnuite

Prichindeii sunt încântați să testeze materiale neobișnuite. Folosiți pene, fire colorate, reviste, bucățele de bumbac, semințe și alte obiecte din casă pentru a realiza colaje inedite. Nu uita de foarfecă și lipici!

 • O poveste în familie

Rutina de seară cuprinde și o poveste de noapte bună? Cum ar fi să creați propria poveste? Alegeți un personaj principal, o acțiune generală și conturați o poveste de familie. Încep părinții și continuă copiii, apoi acțiunea poate căpăta noi valențe, pasând rolul de autor de la unul la altul.

Pentru a-i oferi celui mic un spațiu cât mai confortabil, poți alege unul dintre modele de covoare de joacă. Pentru că are o suprafață moale și călduroasă, vei crea un loc perfect pentru o poveste în familie.

Jocuri de mișcare

Alte jocuri distractive pentru copii implică mișcarea. E timpul să vă ridicați de pe canapea și să spuneți: „Start distracție!”.

 • Nu lăsa balonul să scape

Pentru a îmbunătăți coordonarea ochi – mână, puteți juca împreună un joculeț clasic: nu lăsa balonul să scape. Astfel, balonul colorat trebuie ținut cât mai mult timp în aer, prin lovituri ușoare. Ai nevoie de un cronometru pentru a stabili un învingător.

 • Cursa cu obstacole

Unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de interior este cursa cu obstacole. Poți crea un traseu cu ajutorul jucăriilor, dar și cu ajutorul obiectelor din casă. Fiecare jucător va trebuie să parcurgă traseul pe rând, iar acesta se poate complica pe parcursul jocului. Oare cine are mai multă mobilitate?

 • Vânătoare de comori

E timpul pentru vânătoarea de comori! Stabilește o listă cu 5 – 10 obiecte si vezi cine găsește cât mai multe comori. Poți folosi jucării din lemn, bomboane sau alte obiecte din casă.

 • Îngheață dansul

E foarte ușor să jucați „îngheață dansul”. Alege un playlist distractiv, iar în timp ce dansați, cineva trebuie să oprească muzica. Dansatorii trebuie să se oprească instantaneu. Cine e prins în mișcare iese din joc.

jocuri distractive pentru copii
 • Semaforul cu surprize

Semaforul cu surprize nu trebuie să cuprindă doar 3 culori. Poți alege mai multe, dar nu uita să atribui fiecăreia câte o activitate distractivă. Cine ajunge la roșu trebuie să mimeze o broscuță săltăreață.

 • Borcanul cu surprize

Tot din seria surprizelor face parte și borcanul cu porunci. Decupați câteva bilețele și alegeți cele mai interesante porunci. Fiecare membru va extrage un bilețel și va îndeplini cerințele. Distracția poate să înceapă!

Jocuri de societate

Indiferent de sezon și de gradele din termometru, e bine să aveți acasă cât mai multe jocuri de societate. Astfel de activități îi încurajează pe cei mici să comunice, să colaboreze și să împartă. Uite câteva idei pentru întreaga familie:

 • Bowling în sufragerie
 • Seara cărților de joc
 • Darts pentru cei îndemânatici
 • Hochei pe echipe
 • Jenga cu piese colorate din lemn

E foarte ușor să găsești activități distractive pentru toată familia, chiar și atunci când e necesar să rămâneți în casă. Cu jucăriile potrivite și cu un strop de imaginație, prichindeii vor fi cei mai fericiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *