Jocurile copilăriei: Cele mai îndrăgite jocuri

jocurile copilariei

Jocurile copilăriei sunt activitățile preferate ale prichindeilor de toate vârstele. Încă de când sunt mici, copii sunt înconjurați de jucării pentru bebeluși, iar apoi când se fac mai mari aleg tot felul de jocuri de societate. Acestea sunt adaptate vârstei lor și se concentrează mai mult pe activitățile care se desfășoară în interior. Însă, și ei au nevoie de amintiri memorabile, așa cum le avem noi oamenii mari. Nu vom putea uita niciodată jocurile propriei copilării pe care le jucăm împreună cu prietenii noștri în fața blocului sau la țară la bunici. Ei bine, anii au trecut și poate nu-ți mai amintești de fiecare joculeț cu exactitate sau poate nu le mai știi regulile. De asta suntem noi aici.

Echipa EvaWoodToys.ro ție-a pregătit o listă cu cele mai îndrăgite jocuri ale copilăriei, culese din copilăria ta, pe care să le transmiți și tu mai departe în copilăria micuților tăi.

Să începem. 3,2,1, start!

Adevăr sau Provocare

jocurile copilariei

Este adevărat că ți-ai amintit instant de acest joc?

Ei bine, adevăr sau provocare este un joc extraordinar de societate pe care copilul tău îl poate juca împreună cu grupul lui de prieteni. Principala sa misiune este ca cei mici să reușească să se cunoască mai bine.

Nu există un număr minim sau maxim de participanți, însă recomandat este să fie cel puțin 3-5 persoane și cel mult 10-15, astfel încât ideile să fie cât mai diverse, iar timpul de așteptare mai mic.

Cum se joacă Adevăr sau Provocare?

Odată formată echipa, există mai multe modalități de alegere a persoanei care pune întrebarea. De la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga, sau se face o extracție aleatorie cu ajutorul unor bilete pe care este scris numele participanților, ori în ordine alfabetică.

Atât întrebările, cât și provocările trebuie puse într-o manieră cât mai personală, dar fără a aduce injurii altei persoane. Limita jocului este aceia ca întrebările să scoată participantul din zona de confort și să creeze amintiri noi împreună.

De-a v-ați ascunselea sau pititea

de-a v-ati ascunselea

De-a v-ați ascunselea sau pititea cum mai este numit acest joc în unele zone ale țări este unul dintre cele mai vechi jocuri, dar și cele mai populare. El se poate juca atât în exterior, cât și în interior, necesitând cel puțin două persoane. Un copil va avea rolul de a-i căuta pe ceilalți jucători, după ce a numărat până la un număr stabilit și a ținut ochii închiși, ori a fost legat la ochi pentru a nu putea vedea unde s-au ascuns ceilalți.

Cum se joacă de-a v-ați ascunselea?

Principala regulă este să nu trișezi. Toți copiii se pun într-un cerc, iar unul dintre ei numără, folosind mini poezioare simpatice, precum “Din oceanul pacific. A ieșit un peste mic. Și pe coadă lui scria ieși afara dumneata.”. Rând pe rând, copii se dau un pas în spate, iar cel care rămâne ultimul este cel care-i va căuta pe ceilalți.

Cu ochii acoperiți într-un loc prestabilit (trunchiul unui copac), jucătorul numără până la 10, iar apoi va concluziona cu fraza ”cine nu e gata îl iau cu lopata”. Pornește în căutarea coechipierilor, iar cel care va fi găsit primul va fi pierzătorul, el trebuind să numere runda viitoare.

Cel care a numărat trebuie să găsească toți jucătorii pentru a câștiga, iar dacă alt jucător ajunge în punctul de pornire al jocului, numărătoarea va fi făcută de aceeași persoană.

Start joc!

Flori, fete și băieți

jocurile copilariei

Flori fete și băieți este un alt joc al copilăriei care la maturitate vă va aduce multe zâmbete pe chip atunci când vă veți aminti de el. Acesta pune un accent deosebit pe socializare și pe cunoaștere reciprocă a copiilor, fiind însă ideal și pentru o activitate în familie, mai ales în zilele în care va strângeți cu toții.

Cum se joacă flori, fete și băieți?

Regulile acestui joc sunt foarte simple. Trebuie să existe minim 4 jucători. Doi dintre ei se dau în lateral și decid împreună un număr. După ce se întorc la restul jucătorilor, aceștia trebuie să ghicească numărul ales. Cel care a ghicit, va trebui să aleagă o categorie dintre cele trei: flori, fete sau băieți. Copii care au ales numărul, merg iar într-o parte a grupului și stabilesc un nume din categorie. Ghicitorul numelui va alege dintre cele două opțiuni și va pleca să aleagă împreună cu acesta numărul următorul. Și jocul se tot repetă.

Acest joc nu este unul competitiv, drept urmare nu există un câștigător. Totul ține de socializare și cunoaștere.

Tu ce alegi? Flori, fete sau băieți?

Șotron

sotronul

Șotronul este un joc pe care încă îl mai joacă și oamenii mari. Este unul dintre cele mai cunoscute jocuri ale copilăriei noastre și este celebru în toată lumea. Jocul este foarte simplu, ideal pentru zilele frumoase în care copii merg în parc alături de prieteni.

Cum se joacă șotronul?

În prezent, există o mulțime de metode pentru a juca acest joc, însă tradiționalul constă în desenarea pe asfalt cu ajutorul unei crete un traseu care este parcurs dus-întors, folosindu-se atât săritul într-un singur picior, cât și ambele. De regulă, traseul este compus din forme geometrice numerotate de la 1 la 8.

Jucătorul aruncă un obiect, o piatră, o crenguță sau o cretă, în formă – pe rând, în fiecare căsuță (totalul rundelor unei serii este totalul numerelor care se află în forma desenată), acesta căzând într-o zona anume (pe un număr). Acesta va trebui să parcurgă traseul până la căsuța respectivă, fie într-un singur picior, fie folosindu-se de ambele, să ia obiectul și să se întoarcă în același fel.

Ordinea jucătorilor se stabilește la începutul jocului, jucătorul fiind descalificat dacă încalcă următoarele reguli:

  • A călcat pe liniile trasate cu cretă;
  • Își pierde echilibrul și cade;
  • Aruncă obiectul în afară formei.

Țomapan – jocul copiilor dornici de cunoaștere

jocurile copilariei

Țompan este acronimul de la enumerația “Țări, Orașe, Munți, Ape, Plante, Animale, Nume”. Fiecare jucător trebuie să își facă un tabel care să conțină pe prima linie aceste 7 categorii, dar și o a opta pentru Total. Încă de la început, se stabilește câte runde va avea acest joc.

Cum se joacă Țomapan?

După ce toți jucătorii (minim 2-3) au pregătit propriul tabel, o persoană spune în gând alfabetul până când altă persoană îi spune STOP. Fiecare copil va trebui să își completeze tabelul cu litera aleasă pentru rundă respectivă. Primul care va termia spune STOP și nimeni nu va mai putea să adauge completări pe foaie. Calculul punctelor se va face în felul următor:

  • 20 puncte – răspuns corect, unde nimeni altcineva nu a completat nimic;
  • 15 puncte – răspuns corect, unic în comparație cu celelalte răspunsuri;
  • 5 puncte – răspuns corect, identic cu al unui alt jucător (cel puțin);
  • 0 puncte – nu a fost trecut niciun răspuns, ori acesta este incorect.

Totalul se poate calcula fie pe fiecare rundă, fie la final, după toate turele. Câștigătorul este jucătorul care are cele mai multe puncte acumulate.

Țară, țară, vrem ostași

jocurile copilariei

Jucai și tu jocul acesta la orele de sport din școală generală? Sau după școală?

Ei bine, pentru copii mai mari, Țară, Țară, Vrem Ostași este jocul perfect. Acesta are nevoie de cel puțin 6 participanți, care se vor împărți în 2 echipe.

Cum se joacă Țară, Țară, Vrem Ostași?

Cele două grupuri se vor așeza în două linii paralele, iar copii se vor ține strâns de mâna. Cine începe jocul va strică Țară, Țară, Vrem Ostași, iar cealaltă grupa va răspunde ”pe cine?” Odată spus numele persoanei dorite, jucătorul ales va trebui să alerge cât poate de tare înspre echipa adversă, încercând să rupă strânsoarea mâinilor copiilor către care aleargă. Dacă reușește, va lua un copil cu el în echipa, iar dacă nu, va rămâne membru al echipei care l-a cerut.

Câștigătoare este echipa care a strâns toți membrii echipei adverse.

Jocurile copilăriei sunt moștenirea generațiilor trecute, care se oferă în continuare, cu același entuziasm. Toate au rolul de a-i învăța pe cei mici să socializeze, să lucreze în echipă, să fie empatici, să împartă și să-și atingă obiectivele prin intermediul strategiilor.

Iar pentru zilele în care vremea este mohorâtă, iar cei mici nu-și pot petrece timpul afară, îți recomandăm jucării educative sau jucării de rol de la EvaWoodToys.ro.

Care este jocul tău preferat?

4 thoughts on “Jocurile copilăriei: Cele mai îndrăgite jocuri

  1. Pingback: Cum iti pregatesti copilul pentru prima zi de scoala - Eva Wood Toys

  2. Pingback: Prima zi de gradinita: Sfaturi utile pentru parinti - Eva Wood Toys

  3. Pingback: 12 jocuri si activități in aer liber pentru copii - Eva Wood Toys

  4. Pingback: Importanta si rolul jocului in dezvoltarea copilului - Eva Wood Toys

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *