Diversificarea la bebeluși: Perioada, rețete si sfaturi utile

diversificarea la bebelusi

Ce repede trece timpul! Parcă ieri îți pregăteai bagajul pentru maternitate, iar acum bebelușul are deja 6 luni. S-a acomodat acasă și ați început deja să aveți propria voastră rutină de familie. Petreceți tot timpul împreună, iar tu știi că alimentația copilului tău este esențială în primii doi ani de viață, contribuind enorm la procesul de dezvoltare. Din acest motiv, specialiștii recomandă ca bebelușii să fie hrăniți cu lapte matern, cel puțin 6 luni de zile. Sigur că există și posibilitatea de a folosi laptele praf, în condițiile în care cel matern este insuficient. Apoi, începe perioada de diversificare, dar și distracția în bucătărie.

Când începe diversificarea?

Perioada de diversificare la bebeluși este asociată cu o serie de emoții. Oare mă descurc? O să-i placă ce i-am pregătit astăzi? O să mănânce tot? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care îți vor apărea în minte în primele zile, dar trebuie să știi că sunt normale și nu ai de ce să te îngrijorezi. De obicei, diversificarea la copii începe la vârsta de 6 luni, dar există și cazuri excepționale. Dacă cel mic nu reușește să ia în greutate, medicul s-ar putea să-ți recomande diversificarea la 4 – 5 luni.

Pe de altă parte, trebuie să știi că, introducerea alimentelor solide în alimentație este interzisă atunci când bebe are sub 4 luni. În caz contrar, se poate confrunta cu diferite alergii sau boli respiratorii. Concret, bebelușul la 3 luni consumă exclusiv lapte matern sau diferite formule de lapte praf. Pe de altă parte, în această perioadă vei putea observa o îmbunătățire a somnului de noapte, ceea ce înseamnă că cel mic nu se va mai trezi atât de des pentru a mânca. În acest sens, multe mămici preferă să le creeze celor mici o rutină de 5 mese pe zi, la un interval de 4 ore, dar fără să înlocuiască laptele cu alte surse de hrană.

În plus, înainte de a stabili cum începem diversificarea, este absolut normal să analizăm modul în care cel mic s-a dezvoltat până acum. Drept urmare, dacă bebe îndeplinește următoarele 3 condiții, este pregătit pentru etapa în care experimentează noi gusturi:

  • Poate să își țină singur capul și se descurcă perfect să stea în șezut;
  • Nu are nevoie de nimeni pentru a apuca un aliment în mână. În plus, reușește să-l ducă rapid la gură, fără ajutorul tău;
  • Nu scuipă mâncarea.

Ce tip de diversificare i se potrivește prichindelului?

Înainte de a afla cu ce se începe diversificarea, trebuie să știi că există 3 metode prin care poți pune în aplicare acest proces:

  • Diversificare clasică – această metodă este folosită de marea majoritate a mămicilor. Concret, alimentele sunt pasate, iar trecerea de la mâncare semi-solidă la solidă se face în mod treptat, bebelușul fiind hrănit cu lingurița;
  • Autodiversificare – această metodă presupune că bebelușul vrea să preia controlul. El este dornic să apuce bucățelele mici de fructe sau legume, să le analizeze și să le ducă singur la gură. În acest caz, părinții trebuie să fie foarte atenți, deoarece bebe se poate îneca;
  • Diversificare mixtă – această ultimă metodă le înglobează pe primele două. Astfel, bebelușul este lăsat să experimenteze gusturi și texturi noi, dar părinții îi oferă și mâncare cu lingurița.
diversificarea la bebelusi

Etapele diversificării – de la 6 luni până la un an

Diversificarea se realizează în mod etapizat, iar perioada în care bebelușul are între 6 luni și un an este cea mai importantă. Din acest motiv, este esențial să știi care sunt alimentele potrivite pentru fiecare etapă în parte.

Diversificarea la 6 luni

Vrei să știi cum arată diversificarea la 6 luni pas cu pas? Hai să începem cu o listă care să cuprindă primele alimente indicate în această etapă. Vorbim despre: bucăți de fructe și legume moi, piureuri de fructe și legume și cereale pentru bebe. Lista continuă cu bucățele de carne gătită de pui, vită, curcan sau pește. Cel mic poate consuma inclusiv linte sau năut, dar și lactate integrale, precum iaurtul sau brânza. Reține doar că schema de diversificare la 6 luni presupune să introducem alimentele în mod treptat, la un interval de câteva zile. În acest fel, sistemul digestiv va avea timp să se învețe cu noua rutină alimentară.

Pentru că bebelușul la 6 luni începe să fie din ce în ce mai sigur pe mișcările lui, s-ar putea ca, de cele mai multe ori, să nu fie neapărat atent la mâncare, ci la obiectele din cameră. Asigură-te că îi pui în față câteva jucării pentru bebeluși. E trucul magic al mămicilor care vor să îi țină pe prichindei suficient de mult la masa pentru a termina porția de mâncare.

Diversificarea la 8 – 9 luni

Există o serie de alimente permise in diversificare, în funcție de vârsta bebelușului. Astfel, la 8 – 9 luni, îi poți crea celui mic o rutină care să includă 3 mese principale pe zi și care să conțină atât piureuri, cât și mâncare tăiată în bucățele mai mari. Nu uita de gustări și nu exclude laptele din alimentație. Sigur că îi poți scădea cantitatea, dar acesta se oferă copilului până la 1 an și poate continua, fără probleme și după această vârstă. În plus, te poți folosi în continuare de micile trucuri atât de necesare pentru a-l ține pe ce cel mic cât mai mult timp la masa: pune-i în față câteva cuburi din lemn sau alte jucării zornăitoare. S-ar putea să avem un câștigător la campionatul de mâncat tot din farfurie.

Diversificarea la 1 an

Fără doar și poate, bebelușii care se apropie de primul an de viață trebuie să consume atât fructe și legume, cât și carne, pește sau ouă. De asemenea, este important să reții că până la 2 ani, va trebui să cumperi doar lactate integrale pentru micuțul tău. Astfel, lactatele degresate nu trebuie să facă parte din alimentația lui.

diversificarea la 1 an

Rețete delicioase pentru bebeluși fericiți

Nu trebuie să-ți faci griji în ceea ce privește rețetele speciale pentru bebeluși. Cele mai multe sunt foarte simple și ușor de preparat. Iată câteva rețete de piureuri pentru bebeluși la 6 luni:

  • Piure de banane – acesta este cel mai apreciat piure de către majoritatea bebelușilor. În plus, este delicios și ușor de preparat. Ai nevoie doar de o banană coaptă pe care să o pasezi cu furculița. Poți pune și puțin lapte. Mai târziu, poți adăuga, în funcție de preferințele celui mic, diferite alte alimente pentru bebe de 6 luni, precum: iaurt, cereale, un mixt de alte fructe etc.
  • Piure de dovlecei și mere – pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 dovlecel mediu, 2 mere mici și apă. Tot ce trebuie să faci este să pui 2 căni de apă într-o cratiță, la foc mediu. Fierbe dovlecelul și merele, tăiate în bucăți mici, timp de 10 – 15 minute, până capătă o textură moale. După ce se răcesc, va trebui doar să le pasezi și să le amesteci până când vor căpăta o textură fină. Poți adăuga puțină apă.
  • Piure de cartof dulce – de data aceasta vei avea nevoie de un cartof dulce și de puțin ulei de măsline. Pune cartoful în cuptorul preîncălzit și scoate-l după 40 – 45 de minte sau atunci când consideri că s-a copt. După ce se răcește, îl poți pune în blender pentru a obține o pastă omogenă. Adaugă puțin ulei de măsline și masa este gata!
  • Piure de avocado și pere – un alt aliment moale și cremos este avocado. Astfel, îi poți pregăti bebelușului tău un piure care conține doar un avocado și o pară – o rețetă rapidă de mâncare pentru bebelușii de 5-6 luni. Pentru început, trebuie să pui la fiert bucățelele de pară. Apoi, le pasezi cu furculița și le amesteci cu avocado decojit. Asigură-te că este suficient de copt! În cazul în care piureul este prea gros, poți adăuga puțină apă sau chiar lapte.
  • Piure de dovlecel și cartof – pentru această rețetă ai nevoie de 200g dovlecel, 80g cartofi, o lingură de ulei de măsline și puțină apă. Pune cartofii și dovleceii la fiert, timp de 10 minute. După ce se răcesc, va trebui doar să îi pui în blender, să adaugi o lingură de ulei de măsline și să mixezi conținutul până obții o pastă omogenă.

Sfaturi utile pentru mămici

Întregul proces de diversificare pentru bebe poate părea destul de dificil la început, dar cel mic se va acomoda treptat cu noile preparate, mai ales că toate sunt absolut delicioase. Iată și câteva sfaturi utile de care să ții cont:

  • Alimentele noi se introduc la un interval de 4 – 5 zile distanță;
  • Nu adăuga zahăr, sare sau piper în mâncarea bebelușului tău;
  • Asigură-te că cel mic nu este alergic la noile alimente pe care vrei să i le introduci în alimentație;
  • Nu exclude laptele din alimentația copilului tău.

Așadar, perioada de diversificare implică o mare atenție din partea ta. Va trebui să alegi alimentele cu grijă, să te asiguri că bebe nu este alergic și să te înarmezi cu multă răbdare. Nu te speria dacă micuțul tău nu acceptă anumite alimente din prima încercare. E normal, doar treceți împreună printr-o nouă experiență.

1 thoughts on “Diversificarea la bebeluși: Perioada, rețete si sfaturi utile

  1. Pingback: Greutatea bebelusilor in primul an de viata: Dezvoltarea normala - Eva Wood Toys

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *