Prima zi de grădiniță: Sfaturi utile pentru părinți

prima zi de gradinita

În funcție de caracterul fiecărui copil și de situația familială pe care o are, fiecare se adaptează mai greu sau mai ușor la grădiniță. Un copil mic, care a fost îngrijit și înconjurat numai de părinți, fără implicarea altor persoane, bunici sau prieteni, va întâmpina mai multe dificultăți în primele zile din noua etapă.

Cum îl poți ajuta pe cel mic pentru ca grădinița să fie o experiență pozitivă și să se acomodeze mai rapid, vei afla citind acest articol.

După cum bine te-am obișnuit, EvaWoodToys nu-ți aduce doar jucării educative, ci și informații esențiale despre copii, precum acest articol sau bunele maniere pentru copii explicate pe înțelesul lor, despre care am povestit anterior.

Adaptarea copilului de 3 ani la grădiniță

Procesul de adaptare al unui copil de 3 ani la grădiniță are anumite particularități. Mulți dintre ei găsesc adaptarea la grădiniță mult mai ușoară dacă li se permite să ia cu ei o jucărie preferată sau dacă în trecut au experimentat mersul la creșă. Pe măsură ce trece timpul și ei se obișnuiesc cu noul mediu, copiii vor accepta să lase jucăria într-un loc anume și o vor înlocui cu alte jocuri de societate pentru copii ori vor învăța jocurile copilăriei, alături de ceilalți colegi.

Modul în cei mici reacționează ține foarte tare de temperamental lor, de nevoile, interesul, curiozitatea și experiența pe care o au. La vârsta de 3 ani, părinții se vor confrunta și ei cu perioade de regresie, întrucât din cauza faptului că cei mici nu știu cum să se comporte în noul mediu, vor începe să manifeste comportamente pe care părinții le consideră depășite, precum comportamentele “bebelușești”, menite să-l rețină pe adult încă puțin în etapa respectivă.

Despre ele și despre modul în care pot fi combătute aceste comportamente vom vorbi și noi în continuare și îți vom oferi o serie de sfaturi utile.

prima zi de gradinita

Prima zi – cea mai importantă

Modul în care va decurge prima zi de grădiniță depinde foarte tare de modul în care îți pregătești copilul pentru schimbarea care se apropie.

Este bine să știi că la început, grădinița, semnifică pentru cel mic un loc ciudat, complet necunoscut și diferit. Pe lângă asta, copilul se confruntă și cu faptul că trebuie să rămână singur la grădiniță, fără părinți și mai ales fără ”certitudinea” că aceștia se vor întoarce după el.

Pentru ca prima zi de grădiniță să fie reușită este necesar să-l înveți pe cel mic că uneori este bine să rămână singur, fără părinți. Cum faci asta? Ei bine, îl poți lăsa la bunici sau la o mătușă, măcar câteva ore. În acest fel îl vei învăța pe copil că nu poți fi mereu acolo și că nu i se va întâmpla nimic rău. Mai mult decât atât, așa îi vei confirma faptul că părinții se întorc mereu după el.

Un alt lucru important constă în independența lui. Uneori poate părea dificil de acceptat faptul că bebelușul crește, numai că într-un final va trebui să îți dai seama de asta. Lasă copilul să se obișnuiască să mănânce singur, să se îmbrace singur, să meargă la toaletă și să se spele pe mâini, tot singur. Toate aceste lucruri ar trebui să le deprindă cât mai devreme.

S-a dovedit de multe ori că un copil care se descurcă singur se va adapta mult mai ușor la grădiniță, întrucât independența de a face lucruri singur elimină stresul care ar putea apărea într-o astfel de situație.

Important este să îl înveți pe cel mic să respecte regulile care îi sunt impuse. Încearcă pe cât de mult posibil să păstrezi un ritm constant în viața lui. Primul pas constă în mesele și somnul regulat, de la care să nu te abați.

prima zi de gradinita

Acomodarea copilului cu noii colegi

Încurajează-l pe cel mic să comunice cu copii din jur, fie că sunt rude sau copii din parc. O metodă practicată de mulți părinți este ca înainte de prima zi de grădiniță să intre în contact cu ceilalți părinți și să-i scoată pe copii în diverse locuri, astfel încât să se cunoască si sa socializeze.

Rutina primei zile de grădiniță

În prima zi de grădiniță este important să vă treziți suficient de devreme pentru a avea timp să faceți toate cele necesare dimineața. Fă din această zi un eveniment special și creează o atmosferă plăcută.

Dacă drumul îl parcurgeți cu mașina, pune niște melodii amuzante și de voie bună, eventual chiar muzica lui preferată. Dacă mergeți pe jos discutați tot timpul.

Când ajungi la grădiniță ai mare grijă la reacții. Dacă cel mic începe să plângă, păstrează-ți calmul. În funcție de felul fiecărui copil, unii părinți se vor despărți mai greu, iar alții mai ușor.

Un lucru pe care psihologii nu îl recomandă sub nicio formă constă în plecatul părinților ”în liniște” sau mai bine zis, fuga de copil. Cel mic trebuie să știe și să înțeleagă că trebuie să pleci.

O altă practică recomandată și folosită des constă în faptul că unii părinți, în primele zile, își iau copii mai devreme de la grădiniță. Ei bine, este în regulă dacă nu vrei să-l lași să doarmă la prânz acolo în primele zile, pentru că, odată cu trecerea timpului, copii vor cere singuri acest lucru după ce vor vedea că ceilalți copii se pregătesc să doarmă în timp ce el se pregătește de plecare.

Încrederea în sine – cea mai importantă ”armă” a copilului

Dacă mediul familiar este unul pașnic, prietenos, în care copilul se simte ajutat, înțeles, susținut și iubit, schimbarea reprezentată de grădiniță poate fi foarte stresantă pentru el. Este foarte important să-l faci tot timpul să se simtă puternic. Vorbește-i despre mobilierul de la grădiniță, care este colorat și confecționat pe mărimea sa, despre multitudinea de jucării pentru copii de 2-3 ani, despre colegii lui și despre doamna educatoare. Atunci când îl copleșești cu mult prea multe sfaturi nu faci altceva decât să-i transmiți propriile tale temeri.

prima zi de gradinita

Obiectul de tranziție – asul secret din mâneca copilului

În jurul vârstei de trei ani, copiii au mare nevoie de un punct de atașament. La grădiniță, mai ales în primele zile, doamna educatoare este o străină pentru ei, iar mama și bunica nu mai sunt aproape. Pentru a ușura tranziția, poți apela la un mic truc. 😊

Marea majoritate a părinților le dau voie celor mici să-și ia cu ei o jucărie preferată, însă nu toate grădinițele permit asta. O altă idee ajutătoare este să-i pui în ghiozdănel o fotografie cu familia voastră sau un obiect cu însemnătate emoțională pentru voi, care să-i amintească că ești mereu cu el.

Prima zi de gradinita

Beneficiile grădiniței asupra dezvoltării copilului

Programul educational al unei grădinițe este conceput astfel încât să ajute la devoltoarea socială a copilului și aduce următoarele beneficii:

  • Dezvoltarea capacităților sociale;
  • Dezvoltarea aptitudinilor de auto-cunoaștere;
  • Îmbunătățirea calităților emoționale și ale inteligenței emoționale;
  • Dezvoltarea vorbirii și a vocabularului;
  • Dezvoltarea curiozității și a dorinței de a descoperi lucruri noi;
  • Îmbunătățirea abilităților sociale și dorința de a-și face prieteni noi;
  • Stimularea creativității și a capacității de adaptare.

După prima săptămână de grădiniță vei observa o ușoară adaptare a copilului cu programul de grădiniță, iar crizele de plâns și de furie se vor rări. Cu toate acestea, există posibilitatea ca în prima zi din a două săptămână, când acestea se va trezi, să refuze să meargă la grădiniță. Ei bine, pentru a evita aceste situații poți ca duminica seara să pregătiți împreună hainele și ghiozdanul, tu pentru serviciu, el pentru grădiniță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *