Bebelușul tău crește pe zi ce trece și nu încetează să te surprindă cu noi și noi abilități. Să știi că nu este singurul. Încă din primele zile de viață, cei mici încep să se adapteze cu mediul, cu oamenii și cu informația din jur. Ei învață continuu și au capacitatea de a asimila noile cunoștințe mult mai rapid decât noi. Bebe este curios, jucăuș, energic și foarte isteț? Înseamnă că ai un copil perfect sănătos și fericit. Despre salturi mentale și etape de dezvoltare la bebeluși vorbim și în rândurile următoare. Află, din acest articol, care sunt perioadele majore, cât durează un salt mental, dar și cum îți poți ajuta copilul.
Ce este un salt mental la bebeluși?
Un salt mental este o perioadă în care bebe își dezvoltă simțurile, în care învață lucruri noi și are legătură directă cu modificarea creierului și sistemului nervos. Puiul tău va răspunde la noi stimuli, își va lărgi nivelurile senzoriale, va căpăta noi interese și va dobândi noi abilități. Practic, creierul face noi asocieri. E o etapă importantă din viața de familie, mai ales că, pe parcursul primelor 18 luni de viață există mai multe salturi mentale la bebeluși.
Există două aspecte foarte importante aici. În primul rând, un salt mental la bebe nu este sinonim cu puseul de creștere. Saltul mental se referă la dezvoltarea cognitivă, în timp ce puseul de creștere are legătură doar cu dezvoltarea fizică a micuțului. Apoi, trebuie să mai știi că în această perioadă bebe va dezvolta un sentiment de nesiguranță și se poate confrunta adesea cu stări de agitație sau de plâns, cu modificări ale rutinei de somn și modificări ale apetitului. Îl poți stimula cu ajutorul unor jucării pentru bebeluși.
Perioade majore de salturi mentale
Acum știi ce înseamnă un salt mental la bebeluși. Hai să vedem care sunt perioadele majore și cum le putem caracteriza. Înainte de toate, trebuie să știi că fiecare copil se manifestă diferit, dar există și o serie de generalități. O să le analizăm pe rând.
Saltul mental nr.1 (Săptămânile 4 – 5)
În această perioadă, îl vei surprinde pe bebe că va privi în jur cu atenție, că se va concentra asupra anumitor obiecte, ca va răspunde la diferite simțuri și ca va zâmbi destul de des. Da, acum bebe va fi mult mai atent la lumină sau la atingeri și va răspunde cumva…în propriul lui fel.
Saltul mental nr. 2 (Săptămânile 7 – 9)
La această vârstă, puiul tău se va familiariza cu oamenii, cu zgomotele și imaginile de rutină. Va zâmbi atunci când îți va auzi vocea, va recunoaște vocea tatălui la telefon și va reacționa la sunetele produse de jucăriile preferate. Te poate ajuta mult un centru de activități.
Saltul mental nr.3. (Săptămânile 11 – 12)
Bebe va începe să facă mișcări mai naturale și mai precise, de asemenea va fi tot mai activ din punct de vedere vocal. Acum, puiul tău își va întoarce capul pentru a urmări pe cineva ori pentru a fixa cu privirea jucăria ori obiectul cu care își dorește să se joace.
Saltul mental nr. 4 (Săptămânile 14 – 19)
Sigur că există un salt mental și la 4 luni. Acum, bebe va conștientiza principiul cauză-efect, va reacționa atunci când îi pronunți numele și va fi dornic să apuce jucăriile, să gongăne și să țipe, urmărindu-ți reacțiile.
Saltul mental nr.5 (Săptămânile 22 – 26)
Pe la 6 luni bebe va înțelege ce înseamnă de fapt separarea și apropierea. De asemenea, va fi conștient că atunci când pleci din cameră nu dispari definitv, va percepe diferit distanța și va conștientiza mai mult relația cu cei din casă. De asemenea, va fi tot mai interesat de anumite obiecte, ceea ce înseamnă ca va explora camera de-a bușilea.
Saltul mental nr. 6 (Săptămânile 33 – 37)
Încă un salt mental marchează interesul lui bebe pentru categorii, proprietăți distinctive, sortare, forme și culori, interacțiune socială, emoții și gesturi. Există o listă întreagă cu activități pentru bebeluși la 6 luni, toate punând în prim-plan interacțiunea și stimularea simțurilor. Nu uita că la 6 luni, bebe poate învăța cum fac animalele și poate silabisi ușor „ma-ma”, „ta-ta”, „pa-pa” etc.
Saltul mental nr. 7 (Săptămânile 41 – 46)
Bebe se pregătește pentru saltul mental de 1 an, ceea ce înseamnă că acum va înțelege că anumite reguli simple și pași de bază pot provoca anumite efecte. Acum este timpul să construiți cât mai multe puzzle-uri. În plus, îl poți implica mult mai mult atunci când îi schimbi hăinuțele. „Luăm pantalonașii cu zebră sau pantalonașii cu pisicuțe?”.
Saltul mental nr. 8 (Săptămânile 50 – 54)
Acum, bebe va înțelege ce înseamnă rutina, dar și un program stabilit. Va ști că trebuie să pună gecuța, căciulița și mănușile pentru a ieși la zăpada, va ști că trebuie să se pună pe scăunel pentru a mânca, dar și că trebuie să-și spele mânuțele înainte și după masă. Acum poți analiza cu atenția categoria de antepremergătoare pentru a le introduce în rutină.
Saltul mental nr. 9 (Săptămânile 59 – 61)
E foarte interesant cum, imediat după aniversarea de 1 an, bebe înțelege că anumite alegeri produc consecințe ireversibile. Tot acum va imita tot mai des comportamentul celor din casă și va folosi cu regularitate cuvintele „da” și „nu”.
Saltul nr. 10 (Săptămânile 70 – 76)
Puiul tău va începe să-și ajusteze comportamentul în funcție de situațiile în care vă aflați și va înțelege cu exactitate ce înseamnă o îmbrățișare, o conversație sau un pupic. Tot acum, bebe va ști care este casa lui și care este casa vecinului. De asemenea, va fi tot mai interesat de animăluțe și păsări, dar și de felul în care acestea se hrănesc. De reținut este și faptul că există și alte etape de creștere pentru puiul tău. Vei observa un alt salt mental la 2 ani, dar și un salt mental la 3 ani. De cele mai multe ori, părinții sunt foarte atenți la toate salturile mentale de la 3 ani, aceasta fiind vârsta în care copiii trebuie să se adapteze foarte bine în colectiv.
Cât durează un salt mental?
Dacă unele salturi mentale pot trece neobservate, altele se manifestă de la moderat până la intens. Foarte important de știut este și faptul că un salt mental poate dura câteva săptămâni, dar stările de agitație ale micuțului vor dispărea după primele 5 zile. Reține și faptul că fiecare copil reacționează în mod diferit.
Cum poți ajuta copilul cu saltul mental?
E normal să îți dorești tot ce e mai bun pentru puiul tău. Iată câteva recomandări pentru a trece mai ușor peste această perioadă:
- Oferă-i lui bebe cât mai multă atenție. Are nevoie de tine;
- Păstrează regulile stabilite;
- Evită să faci schimbări majore în rutină;
- Joacă-te cu el;
- Concentrează-te pe abilitățile dobândite, nu pe perioadele de agitație și stres.
Așadar, primii ani din viața copilului tău vin la pachet cu numeroase provocări. Tot ce trebuie să faci este să le primești cu brațele deschise și să-ți pregătești porția zilnică de iubire. Bebe are nevoie de înțelegerea și susținerea ta.