Cât de importantă este rutina de îngrijire la voi în familie? Să știi că igiena corpului nu trebuie să fie o corvoadă, ci o necesitate, o normalitate pentru orice om care trăiește ancorat în realitatea de azi. Primele reguli de igienă personală se învață încă din perioada copilăriei. Spălăm dințișorii cu atenție în fiecare zi, nu mâncăm până nu spălăm mânuțele și nu ne ducem în pat înainte de a face băiță. Sunt reguli simple, care ar trebui să facă parte din rutina tuturor prichindeilor.
Cum principalele reguli de igienă pentru copii sunt la fel de importante ca bunele maniere pentru copii, părinții trebuie să le acorde timpul necesar pentru a-i învăța să-și prioritizeze sarcinile zilnice. Află tot ce trebuie să știi despre îngrijirea micuțului ștrengar din acest articol. Suntem aici pentru părinții grijulii, pentru cei care sunt dornici să le ofere prichindeilor tot ceea ce au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.
Beneficiile igienei personale
E absolut normal să aveți casa plină de jucării pentru copii, de jocuri educative, care să strângă toată familia pe covorul din sufragerie. La fel de firesc este ca ambii părinți să poarte discuții serioase cu prichindelul, iar una dintre acestea trebuie să se concentreze asupra igienei. Micuțul ștrengar va înțelege în timp că igiena corporală oferă numeroase beneficii. Iată o listă cu cele mai importante dintre acestea:
Impactul asupra sănătății și relațiilor sociale
O bună igienă personală previne îmbolnăvirea și susține sistemul imunitar. De asemenea reduce riscul de a răspândi bolile copilăriei, diferite infecții, virușii și paraziții care provoacă o serie largă de probleme. Nu omitem relațiile sociale. Există o strânsă legătură între cele două subiecte. Igiena personală ne ajută, la orice vârstă, să menținem relațiile sociale doar prin eliminarea mirosurilor neplăcute.
Igiena și dezvoltarea stimei de sine
Igiena personală îl va ajuta pe copil să aibă mai multă încredere în el. Ce facem noi, adulții, atunci când avem o stare proastă? Ce facem atunci când simțim că toate lucrurile merg pe dos? Facem un duș rece sau o baie lungă și, ca prin minune, ne simțim mult mai bine. Așa se întâmplă și în cazul de față. Igiena personală susține încrederea în propria persoană.
Reguli de bază ale igienei pentru copii
Notăm acum principalele reguli de igienă personală pentru copii. Sunt reguli de bază, pe care orice părinte ar trebui să le cunoască și să le transforme în lecții zilnice pentru toți prichindeii din casă.
Spălatul pe mâini: importanță și tehnici corecte
Mami și tati trebuie să-l învețe pe cel mic că simplul spălat pe mâini reduce riscul de transmitere a unor boli, precum: răceli, gripă, enterocolită și altele care se pot transmite în colectiv prin simplul contact cu obiectele contaminate. Cine vrea să stea acasă cu febră? Iată câteva tehnici corecte:
- Umezește-ți mâinile;
- Aplică săpun pe întreaga suprafața a mâinilor, inclusiv printre degețele;
- Freacă mâinile timp de 20 de secunde;
- Clătește-te cu atenție;
- Usucă mâinile.
Spălatul pe dinți: sfaturi și frecvență
Obiceiul de a spăla dințișorii încă de la o vârstă fragedă îl va ajuta pe cel mic să dezvolte obiceiuri sănătoase. Astfel, se recomandă ca micuții să se spele pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de două minute. Iată câteva sfaturi:
- Folosește o periuță mică și moale imediat ce apar primii dințișori;
- Achiziționează o pastă de dinți potrivită;
- Asigură-te că scuipă toată pasta de dinți la clătire;
- Explică-i de ce este bine să prevenim cariile.
Dușul zilnic și îngrijirea corporală
Pielea copiilor este expusă zilnic la bacterii, murdărie, praf și transpirație. Astfel, dușul zilnic îl va ajuta să elimine toate aceste impurități, prevenind infecțiile, iritațiile și mirosul neplăcut. Vei observa pe parcursul acestui articol că, de fapt, frecvența dușului poate varia în funcție de activitățile micuțului, dar nu trebuie să lipsească din rutină.
Igiena mâinilor
Aprofundăm subiectul și începem cu ceea ce este cel mai important – igiena mâinilor. E important să ne menținem mâinile curate. Oare toți piticii cunosc această regulă? Spălatul pe mâini face parte din principalele reguli de igienă la scoală.
Când și cum ne spălam corect pe mâini
Când ne spălăm mânuțele? Înainte de fiecare masă, după fiecare ieșire în mediul exterior și de fiecare dată când ne murdărim. Ne mai spălăm atunci când tușim sau strănutăm, după ce ne-am jucat cu animalele de companie și după ce am interacționat cu o persoană bolnavă. E regula de aur pe care orice copil o poate îndeplini cu succes, fără să se opună, dacă primește un bun exemplu de la părinți.
Metode creative pentru a face spălatul pe mâini distractiv
Dacă prichindelul tău nu este tocmai prietenos cu apa, poți căuta metode creative pentru a face spălatul pe mâini mai distractiv. Iată câteva exemple:
- Cântecele distractive;
- O poveste despre microbi și detectivi în care el este eroul principal;
- Săpunuri colorate și spumante;
- Competiție de spălat pe mâini în familie;
- Un pupic pentru cel care are cele mai curate mâini.
Igiena dentară
Copiii trebuie să se obișnuiască treptat cu spălatul pe dinți, iar cel mai bun exemplu rămâne propriul părinte. Cei mici adoră să imite gesturile și activitățile pe care le văd zilnic la mami sau la tati.
Tehnici de periaj și utilizarea aței dentare
Învață-l pe cel mic să folosească mișcări scurte și circulare pe suprafețele dințișorilor, în față, în spate și pe suprafața de mestecat, cu atenție în zona molarilor. La final, va trebui să curețe ușor limba pentru a elimina toate bacteriile din guriță.
În plus, pentru a elimina toate resturile alimentare, copiii trebuie să învețe să folosească ața dentară. Dacă este greu, îl poți obișnui, pentru început, doar cu dușul bucal. S-ar putea să fie distractiv.
Rolul părinților în educația igienei orale
Părinții au rolul de a stabili o rutină clară de spălat pe dinți, de două ori pe zi, de dimineață și seara. Ei sunt cei care trebuie să îi ofere copilului un exemplu bun de urmat, să-l supravegheze tot timpul, să-l încurajeze și să aleagă doar produse speciale pentru îngrijirea dinților.
E foarte important să-i povestești celui mic despre impactul pe care dulciurile îl au asupra dințișorilor. La fel de important este să-l împrietenești cu medicul stomatolog. Caută o clinică pentru copii și încurajează-l să se așeze pe scaunul specialistul de la o vârstă fragedă.
Igiena corporală
Trecem acum la igiena corporală. Copiii trebuie să se împrietenească ușor cu apa, oricât de înspăimântătoare poate fi la primul contact. Cu răbdare, vei observa că va veni momentul în care îți va fi greu să-l mai scoți din cadă. Dacă ai achiziționat deja jucării pentru bebeluși, poți face o scurtă trecere în revistă. Ai pus în coșul de cumpărături și jucării pentru băiță? Te vor ajuta în procesul de convingere.
Importanța dușurilor regulate și produse adecvate
Medicii cu specializare în pediatrie sunt de părere că frecvența dușurilor poate diferi de la un copil la altul. Dacă unii susțin băița zilnică, alții sunt de acord cu dușul la două zile. În orice caz, copilul trebuie să înțeleagă cât de important este să se spele, să rămână curat. De ce? Pentru că doar așa reducem riscul de alergii și iritații cutanate.
Reține că cei mici nu se pot spăla cu aceleași produse recomandate pentru adulți. Există produse de igienă personală în funcție de vârstă. În cazul lor, se promovează gelurile și săpunurile cât mai naturale, care nu provoacă iritații sau disconfort. Cel mai indicat ar fi să ceri sfatul pediatrului.
Îngrijirea părului și a pielii
Copilul trebuie să știe că, în timpul dușului, este necesar să insiste pe anumite zone: picioare, mâini, tălpi, zona genitală, încheieturi, spate, buric, coate și genunchi. Repetă-i asta zilnic pentru a te asigura că se spală corect chiar și în momentul în care crește și nu mai este necesar să rămâi în baie alături de el. În privința părului, acesta nu trebuie spălat în fiecare zi. Frecvența depinde aici de tipul de păr și de predispoziția de a se îngrășa.
Igiena picioarelor și a unghiilor
O altă regulă de igienă face referire la picioare și unghiuțe. Copilul trebuie să învețe să se spele zilnic pe piciorușe, insistând în zona tălpilor și între degețele. Cu timpul, va trebui să-l înveți să poarte șosete din bumbac și încălțăminte din piele sau din materiale care lasă pielea să respire.
Nici tăierea unghiilor nu trebuie să reprezinte o corvoadă. Sub unghii se depun zeci de bacterii, iar copii au tendința de a duce mereu mâna la guriță. După băiță, unghiile se pot tăia mult mai ușor.
Schimbarea lenjeriei intime și a hainelor
Schimbatul hainelor sau a lenjeriei în fiecare zi se poate învăța prin a-l încuraja pe cel mic să facă diferența între ceea ce miroase frumos și proaspăt și ceea ce miroase mai puțin plăcut. Pentru a se simți independent, lasă-l pe el să-și aleagă hăinuțele.
Reguli suplimentare de igienă
Iată și alte 10 reguli de igienă personală care ar trebui să facă parte din rutina prichindelului tău:
- Folosim hârtie igienică la toaletă și ne spălăm pe mâini;
- Spălăm fructele înainte de a le mânca;
- După ce ne schimbăm în haine curate, le ducem pe cele murdare la spălat;
- Nu folosim paharul, sticla sau tacâmurile împreună cu alți copii;
- Nu folosim agrafe de păr, elastice, pălării sau căciulițe împreună cu alți copii;
- Nu ștergem gurița sau năsucul pe haine, ci pe șervețele;
- Nu punem mâna la gură atunci când tușim sau strănutăm, ci punem o batistuță;
- Nu băgăm degetele în guriță sau în nas;
- Nu ne roadem unghiile;
- Ar fi bine să ne așezăm doar pe vasul de toaletă de acasă.
Așadar, regulile de igienă personală se învață acasă, alături de părinți. Sunt multe reguli, într-adevăr, dar acestea pot fi învățate prin joc și joacă.