Urmează să devii mămică sau tocmai ce te-ai întors acasă de la maternitate? Înseamnă că ai auzit deja despre puseurile de creștere – etape firești în dezvoltarea puiului tău, perioade care nu ar trebui să te îngrijoreze, dar care trebuie gestionate corespunzător. În cele ce urmează, vei descoperi ce este un puseu de creștere si cum se manifestă, atât în primul an de viață, cât și mai târziu, atunci când bebe devine un voinicel în toată regula.
Ce este puseul de creștere?
Un puseu de creștere este o perioadă scurtă de timp în care bebe crește rapid în greutate, dar și înălțime. Vorbim despre o perioadă normală, firească pentru procesul de dezvoltare, o perioadă care se va instala regulat, pe parcursul mai multor luni, dar care poate diferi ușor de la un prichindel la altul.
Cum se manifestă puseul de creștere?
Înainte de a discuta despre dezvoltarea bebelușului la 1 an și etapele de creștere ale prichindelului în primele luni, trebuie să știi cum să recunoști aceste pusee de creștere. Iată care sunt manifestările normale:
- Modificări de dispoziție – bebelușul poate fi mai agitat decât de obicei;
- Apetit crescut sau lipsa poftei de mânare;
- Acumularea bruscă în greutate;
- Creșterea necesarului de odihnă sau, în cazul unor bebeluși, somnul poate deveni mai agitat, cu treziri frecvente și stări de agitație.
Cum gestionezi puseul de creștere?
E foarte posibil ca stările prin care trece bebe să te îngrijoreze, dar tu știi cât durează un puseu de creștere? Află că, în general, un astfel de episod poate dura 2, 3 zile și se poate întinde până la o săptămână. Sigur că vorbim despre un episod în care vei observa modificări vizibile în comportamentul puiul tău și, cel mai probabil, pentru prima data nu vei ști cum să reacționezi. Ei bine, în această perioadă este recomandat să te înarmezi cu răbdare și să-i oferi bebelușului tău cât mai multă iubire. Ține-l în brațe, cântă-i, oferă-i mai multă hrană dacă are nevoie și fii acolo atunci când adoarme, dar și când se trezește. E important ca părinții să aibă răbdare cu emoțiile prichindeilor și să petreacă tot timpul cu ei. Poți crea o rutină de joacă, în așa fel încât puiul tău să se simtă în siguranță, dar și să uite de stările emoționale prin care trece. Achiziționează jucării pentru bebeluși și intră în universul lui colorat. În acest fel veți trece amândoi mult mai ușor peste episoadele de creștere rapidă.
Puseul de creștere în primul an de viață
E important să-ți reamintim că puseele de creștere la copii se manifestă atât în primul an de viață, cât și mai târziu și, din acest motiv, este important să știm cum să recunoaștem semnele, dar și cum să gestionăm aceste episoade. Hai să vorbim, pentru început, despre primul an de viață al prichindeilor!
Puseul de creștere la 7 – 10 zile
Știai că în primele zile, copilul pierde între 7% și 10% din greutate? Acesta este motivul pentru care primul puseu de creștere apare în primele 7 – 10 zile, perioadă în care bebe începe să recupereze. Nou-născutul va avea nevoie de mai mult lapte în această etapă.
Puseul de creștere la 2 – 3 săptămâni
Următorul puseu de creștere va avea loc mult mai devreme decât te-ai fi gândit, mai exact, la 2-3 săptămâni, ceea ce înseamnă câteva zile distanță față de primul. În această perioadă, bebe s-ar putea să ceară mai mult lapte față de data trecută. De asemenea, este posibil să vă confruntați și cu prima voastră experiență a colicilor. Astfel că vorbim și despre câteva nopți mai agitate în care bebe va plânge mai mult și în care, în mod evident, are nevoie de cât mai multă iubire.
Puseul de creștere la 4 – 6 săptămâni
La o lună sau puțin mai târziu, apare și al treilea puseu de creștere, un puseu mult mai evident față de primele două. Pe lângă apetitul crescut și stările de agitație, bebe va fi mult mai curios de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui. E posibil să vă confruntați și acum cu problemele cauzate de colici, dar vestea bună este că vei observa progrese evidente în ceea ce privește greutatea și înălțimea puiul tău.
Puseul de creștere la 3 luni
Dacă ești activă în comunitățile proaspetelor mămici, cel mai probabil ai observat că se discută frecvent despre puseele de creștere la 3 luni. La această vârstă apar schimbări semnificative atât în ceea ce privește greutatea și înălțimea, cât și comportamentul micuțului tău. El devine mult mai atent, urmărește cu privirea persoanele din jur, râde (chiar și zgomotos uneori), face cunoștință cu propriile mânuțe și încearcă să se răsucească pe burtică sau pe spate. Pentru că apetitul va crește și el, bebe se va trezi adesea pe timp de noapte, fiind și mult mai agitat. De asemenea, pe parcursul acestui episod de creștere, bebe va plânge mai mult, dar îi poți capta atenția cu câteva jucării din lemn, cu cântecele și cât mai mulți pupici.
Puseul de creștere la 4 luni
La vârsta de 4 luni, prichindelul tău ar trebui să aibă deja o greutate de două ori mai mare față de cea din prima zi de viață. Acum, el este un adevărat voinicel care se ridică singur cu ajutorul brațelor și chiar recunoaște chipurile familiare. În această perioadă, bebe va avea nevoie de mai mult somn, dar și de mai multă hrană. De altfel, timp de câteva zile te vei confrunta cu aceleași stări de agitație pe care trebuie să le întâmpini cu calm și răbdare.
Puseul de creștere la 6 luni
Mai târziu, apare puseul de creștere la 6 luni, perioadă care mai aduce o schimbare în cadrul familiei: diversificarea. Vorbim despre etapa în care în alimentația bebelușului se introduc, în mod treptat, diferite alimente. Nu te speria dacă micuțul tău va avea mici probleme digestive. E ceva normal în această perioadă.
Puseul de creștere la 9 luni
Și la 9 luni poți vedea progrese semnificative în ceea ce privește înălțimea și greutatea prichindelului care devine acum un mic explorator. Se târăște cu ușurință, imită gesturile oamenilor din jur și își manifestă în mod expresiv dorințele.
Puseul de creștere la un an
Alte pusee de creștere la bebeluși au loc odată cu împlinirea vârstei de un an, dar și mai târziu. La 12 luni, greutatea puiului tău trebuie să fie deja triplă, comparativ cu greutatea din prima zi de viață. Acum, el devine mult mai activ, se ridică singur și înțelege comenzile simple. De altfel, este mult mai interesant de jocuri și jucării, moment oportun pentru a introduce în rutina zilnică jucării educative, precum: puzzle magnetic, cărticele senzoriale, jocuri de îndemânare, jucării lingvistice etc.
Puseul de creștere la doi ani
La vârsta de doi ani apare un alt puseu de creștere, o perioada scurtă de timp în care copilul tău va fi mai agitat și va avea nevoie de cât mai multă atenție din partea ta. De altfel, e important să menționăm și faptul că te vei confrunta cu astfel de etape și mai târziu, iar cel mai bun exemplu este reprezentat de primele puseuri de creștere în adolescență.
Sfaturi pentru mămicile grijulii
Bebe trece chiar acum printr-un puseu de creștere? Îți reamintim că este ceva absolut normal și trebuie să tratezi toată această perioadă cu răbdare și blândețe. Uite câteva sfaturi de care să ții cont:
- Asigură-te că tratezi aceste etape cu calm și responsabilitate;
- Oferă-i bebelușului tău tot ceea ce își dorește, fie că vorbim despre mese mai dese, mai mult sau mai puțin somn, îmbrățișări etc;
- Consultă medicul atunci când ai reale motive de îngrijorare;
- Oferă-i micuțului tău un spațiu prielnic pentru dezvoltare și creează-i o rutină de joacă. Prin joacă, prichindelul tău va crește armonios, dobândind noi abilități pe zi ce trece.
Așadar, atunci când vorbim despre puseul de creștere, facem referire la câteva etape firești și deosebit de importante din viața prichindelului tău.