Montessori este un nume cu rezonanță în lumea părinților și a celor mici. În urmă cu mai mult de 100 de ani, Maria Montessori punea bazele unui noi sistem de învățare care astăzi îi poartă numele și se bucură de un real succes în toată lumea.
Metoda Montessori se bazează pe faptul că educația începe încă de la naștere și consideră că primii ani din viața unui copil sunt esențiali, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.
Maria Montessori avea cunoștințe temeinice în domenii vaste, precum psihiatrie, psihologie, biologie și antropologie, astfel că bazele acestei metode pornesc din noțiunile acestor domenii.
În spatele metodei Montessori sunt ani de muncă și de studiu, timp în care Maria Montessori a studiat copii de toate rasele și culturi diferite din numeroase țări. Cu ajutorul lucrurilor descoperite, Maria Montessori a realizat că legile dezvoltării umanității sunt general valabile oriunde în lume.
Maria Montessori a fost medic și pedagog italian, care a creat o metodă specială de educare a copiilor, înființând în toată lumea școli care aplică metoda sa. Atenția ei a fost concentrată îndeosebi pentru copii cu deficiențe mintale din naștere.
In zilele noastre vedem din ce în ce mai mult că sunt promovate jocuri și activități Montessori, iar părinții din întreaga lume se documentează temeinic despre abordarea ei. În ultimii ani, metoda Montessori a prins și în România, astfel că astăzi venim în ajutorul părinților cu un articol explicit despre celebra metodă de educație, dar și cu o selecție a celor mai bune jucării pentru copii.
Ce reprezintă metoda Montessori?
Montessori este o modalitate de educație care se concentrează pe activitatea independentă a copilului, așadar el nu este forțat să facă lucruri care nu-i aduc bucurie, plăcere și entuziasm. În funcție de curiozitățile pe care le are și înclinațiile spre care își concentrează atenția, acesta este încurajat să lucreze, să descopere și să experimenteze cu ajutorul materialelor educaționale absolut tot ce își dorește.
Caracteristicile metodei Montessori
Principalele caracteristici ale metodei Montessori sunt:
- Lipsa pedepselor și a recompenselor pentru cei mici
- Încurajarea copiilor sa ia întotdeauna propriile decizii si sa le respecte.
- Copilul este cel care alege ceea ce-si dorește să învețe, iar profesorul și părintele îl ghidează în acest sens.
- Învățarea prin descoperire este o altă caracteristică importantă, astfel ca în această metodă de predare este folosită logica și natura secvențială a mediului.
- În activitățile de învățare se folosesc artele vizuale, muzica și mișcarea.
- Sunt cultivate noțiunile de baza, precum respectul, responsabilitatea și dezvoltarea caracterului.
- Clasele Montessori sunt împărțite pe grupe de vârste diferite: 0-3 ani, 3-6 ani și 6-9 ani.
Concepte cheie ale metodei Montessori
Metoda de educație Montessori are câteva concepte de baza pe care e bine să le știe oricine pentru a le putea aplica:
Explorarea senzorială
Explorarea senzorială începe încă din primele zile de viață. Mirosul și gustul laptelui matern, recunoașterea sunetelor din mediu, dar mai ales recunoașterea vocii mamei, experiența tactilă, precum senzația de ud / uscat, cald / rece, experiența proprioceptivă, legănat sau stat, jos sau sus, sunt experiențe senzoriale.
Treptat, pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă, interacțiunea cu mediul și explorarea devin conștiente. Cel mic va începe sa se întindă după obiecte, sa răspundă la sunete sau imagini și va avea propriile preferințe.
Învățarea naturală
Învățarea naturală se bazează pe experimentarea cu mediul și cu propriile abilități. Copiii au capacitatea sa facă asta încă de la naștere, folosindu-se de propriile simțuri.
Activitatea copilului sau educația prin joc
Joaca pare o activitate liberă și ușoară, însă de fapt este o muncă pe care copilul o depune pentru a învăța. Cei mici au capacitatea e a folosit toate lucrurile din jur pentru a dobândi cunoștințele necesare supraviețuirii și adaptării.
Mintea absorbantă
Copii cu vârsta cuprinsa intre 0 și 6 ani au o învățare rapidă susținută de perioade senzitive. Copii au intervale de timp fixe în care își concentrează atenția pe un element din mediu, asimilându-l cu acesta. Odată reținut, focusul copilului cade spre un alt element. Pentru a înțelege mai bine acest concept, iată un exemplu: în primii ani de viață limbajul poate fi însușit cu mare ușurință. Auzi peste tot că cei mici au capacitatea de a deprinde o limbă străină încă de la vârste fragede. Ei bine, dacă acesta nu a fost expus deloc la interacțiune verbală și constantă, capacitatea lui de dezvoltare a limbajului este redusă.
Metoda Montessori aplicata acasă
Metoda Montessori poate fi aplicată și acasă, dacă părinții se documentează suficient si înțeleg toate principiile ei. Astfel, primul lucru de care trebuie sa te ocupi constă în amenajarea spațiului încă de la naștere. Camera copilul trebuie sa ofere siguranță, sa fie ordonata, curată, călduroasă, frumoasă și aerisită. Pana la vârsta de cel puțin 3 ani, este recomandata absența televizoarelor și a ecranelor.
Primii trei ani de viață sunt unici în evoluția și dezvoltarea celui mic, iar deopotrivă sunt cei mai importanți ani. În primul an de viata, bebelușul trece de la o stare fiziologică primara, în care face mișcări involuntare si este incapabil sa supraviețuiască de unul singur, la un copil care merge, înțelege limbajul, comunică verbal, se hrănește și se joacă singur. La finalul acestei perioade, adică la vârsta de trei ani, copilul are deja formate bazele personalității și abilitățile necesare pentru a putea începe procese cognitive superioare.
Metoda Montessori aplicată la grădiniță și la școală
Maria Montessori a dezvoltat această metodă de educație care îi poartă și numele la începutul secolului al-XX-lea. Aceasta și-a folosit toată pregătirea de om de știință și medic pentru a observa și studia copii și astfel a creat o școală menită să se adapteze nevoilor lor.
O clasă Montessori este amenajată cu foarte mare atenție astfel încât copii să aibă acces la materialele educaționale, create după acest tip de educație. Cei mici nu sunt așezați în bănci, ci pot să se miște liber și să-și aleagă materialul cu care vor să lucreze.
Profesori Montessori sunt mai degrabă niște ghizi sau consultanți ce îi ajută pe cei mici pe tot parcursul lor de învățare. Scopul unui educator Montessori este să-i observe pe copii și să le prezinte materialele educaționale potrivite, ci să nu fie priviți ca o figură autoritară.
Două dintre cele mai importante domenii în educația Montessori sunt: viața practică și dezvoltarea senzorială. Activități specifice vieții practice sunt aranjarea și servirea mesei, îngrijirea plantelor sau legarea șireturilor, iar în ceea ce privește dezvoltarea senzorială se folosesc materiale special concepute pentru a-i ajuta pe cei mici să-și perfecționeze auzul, văzul, mirosul, etc.
Educația Montessori se concentrează pe educarea holistica a copilului, inclusiv educație fizica, spirituala, sociala, mentală si emoțională.
Așa cum am menționat la începutul articolului, îți vom prezenta și un top al celor mai bune jucării și activități Montessori pe care le regăsești pe EvaWoodToys.ro. Sperăm să-ți fie de folos și să te ajute în căutarea jucăriei perfecte pentru micuțul tău.
Top 7 jucării Montessori
Centru de activități 8 in 1 – Jucărie educativă pentru bebeluși
Centru de activitati 8 în 1 – Jucărie educativa bebelusi este un pachet multifuncțional, preferată de cei mici datorită coloristicii și a multitudinii de activități special concepute pentru a le capta atenția.
Clubul educativ îi ajută pe copii să înțeleagă concepte spațiale, precum urmărire, afară sau înăuntru, dar și concepte acustice, precum sunete mai lente, mai rapide, mari tare sau mai încet.
Beneficiile centrului de activități:
- Util pentru dezvoltarea copilului.
- Distragerea mai multor copii simultan.
- Coordonarea mană-ochi.
- Interacțiune părinte-copil.
- Finisaje de calitate pentru siguranță și durabilitate.
Joc Sortator forme geometrice pe 4 coloane
În metoda Montessori educația copiilor se realizează prin joc. Astfel, Joc Sortator forme geometrice pe 4 coloane este o metodă modernă de învățare cu ajutorul căruia cei mici vor deprinde cunoștințe elementare cu ajutorul formelor și a culorilor.
Beneficiile jocului:
- Dezvoltarea abilitaților de coordonare mana-ochi.
- Deprinderea perseverenței și a răbdării.
- Perfecționarea motricității.
Joc educativ Tangram din lemn cu 250 piese
Jocul educativ Tangram conține 250 de piese și un număr nelimitat de modalități de joacă. Acesta este un joc tradițional chinezesc în care jucătorul creează diverse figurine și imagini cu ajutorul formelor geometrice de bază și a cifrelor.
Beneficiile jocului:
- Copii încep să recunoască și să diferențieze formele, culorile și dimensiunile obiectelor.
- Stimulează creativitatea, imaginația si perspicacitatea copiilor.
- Vine in ajutorul copiilor care întâmpină dificultăți la matematica.
- Este un joc potrivit atât pentru fete, cât și pentru băieți.
Joc Montessori 2 in 1 Pomul cu fructe, șnuruit si înșirat
Joc Montessori 2 în 1 Pomul cu fructe, snuruit si insirat îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilitățile motrice, gândirea logici, răbdarea și perseverența.
Jocul Montessori 2 în 1 Pomul cu fructe, snuruit și insirat este o jucărie cu șiret, care conține mici cuburi cu forme diferite de frunze, fructe sau animale. Cu ajutorul șnurului special toate cuburile pot fi adăugate în copac.
Beneficiile jocului:
- Cei mici vor cunoaște mai bine mediul înconjurător și elementele din care este alcătuit.
- Antrenează răbdarea și dexteritatea copiilor.
- Îi ajută pe cei mici să recunoască fructele, animalele și culorile
Joc dexteritate si îndemânare Mar, joc de șnuruit
Joc dexteritate si indemanare Mar este o jucărie care antrenează dexteritatea și răbdarea copiilor. În cadrul jocului, copii sunt nevoiți să introducă șnurul cu viermișor prin orificiile mărului, iar acest lucru le testează spiritul perseverent.
Beneficiile jocului:
- Stimulează abilitățile de motricitate fină a celor mici.
- Încurajează Gândirea logică.
- Testează răbdarea și perseverența copiilor.
- Ajuta la îmbunătățirea memoriei.
- Dezvolta motricitatea degetelor și a mâinii.
Kit complet pentru desen cu 48 șabloane din lemn
Desenul este una dintre cele mai interesante activități pentru cei mici. Kitul complet pentru desen cu 48 sabloane din lemn este perfect pentru copii și va deveni în scurt timp tipul de activitate preferată.
Beneficiile jocului:
- Ajută la dezvoltarea creativității celor mici.
- Copii învață să-și exprime emoțiile.
- Antrenarea abilităților motorii fine.
- Îmbunătățirea percepției vizuale.
Joc de motricitate și dexteritate cu ciocănel
Jocul de motricitate și dexteritate cu ciocanel este o jucărie educativă și multifuncțională de tip Montessori. Aceasta este special creată pentru bebeluși și îi ajută să-și dezvolte motricitatea fină și coordonarea mană-ochi.
Beneficiile jocului:
- Dezvoltă capacitatea de concentrare și răbdare.
- Antrenează capacitatea relației cauză-efect.
- Îi ajută pe cei mici să învețe culorile.
- Dezvoltarea dexterității.
Principiul metodei Montessori este ”ajută-mă să fac singur”, iar pentru asta din ce în ce mai mulți părinți adoptă educația de acest gen ca stil de viață pentru micuții lor. Dacă și tu vrei să fii un astfel de părinte aplică metoda Montessori încă din primele zile de viață ale copilului tău și ai în vedere ca pe parcursul timpului el să se înconjoare doar de jocuri și jucării educative.
Pingback: TOP 9 jucării recomandate pentru copii de 2 ani - Eva Wood Toys
Pingback: Bunele maniere pentru copii: Reguli de buna purtare - Eva Wood Toys
Pingback: Beneficiile metodei Montessori pentru copilul tău
Pingback: Bebelușul la 6 luni: Etape de dezvoltare și recomandări - Eva Wood Toys