Când încep copiii să meargă: Metode eficiente de stimulare

cand incep copii sa mearga

Creșterea unui copil înseamnă să faci primii pași alături de el în lumea lui, un univers magic, plin de momente fericite. Unul dintre cele mai emoționante momente din viața de părinte este să-ți vezi copilul făcând primii pași. Este un moment magic, pe care nu-l vei putea uită niciodată. Înduioșător, dar și temător, acest moment indică începerea unei noi etape în viața micuțului tău.

În viața de părinte totul este într-o continuă schimbare, mai ales atunci când apare etapa mersului la bebeluși. Odată cu primii pași, aceștia devin de neoprit în explorarea mediului înconjurător. Din momentul în care bebelușul învață cum să se ridice și să stea în picioare, mai este doar o chestiune de timp până când va face și primii pași. Așa cum te-am obișnuit până acum, articolele noastre nu sunt numai despre jucării, ci și despre etapele esențiale din viața copilului tău. După ce am stabilit la ce vârstă vorbesc copii, astăzi a venit rândul unui alt subiect important despre bebeluși.

La ce vârstă merg copii?

primii pasi bebe

Primii pași ai bebelușului tău pot avea loc la câteva zile sau la câteva luni din momentul în care învață să stea în picioare. Odată depășită această fază, după ce exersează să calce corect, mai este doar un pas pentru a merge.

Din punct de vedere statistic, bebelușii încep să meargă în jurul vârstei de 12 luni, însă media este de 14 luni. Cu toate astea, nu este o regulă întrucât există și excepții, deoarece anumiți copii fac primii pași timpuriu la 9-10 luni, iar alții după vârsta de 18 luni.

Fiecare copil învață să meargă în ritmul său, însă pregătirea primilor pași trebuie să înceapă mult mai devreme. În primul an de viață, cei mici dobândesc abilități și forța musculară necesară pentru a face lucruri pregătitoare pentru primii pași, precum rostogolirea, mersul de-a bușilea, ridicarea în fund și în final ridicarea în picioare.

Din acest motiv timpul în care cel mic se joacă și jucăriile folosite sunt foarte importante. Există activități care încurajează dezvoltarea abilităților motorii, a încrederii și independenței de care copilul are nevoie pentru a face primii pași. Ți-am pregătit aici un top al jucăriilor pentru copii de 1 an din care te poți inspira. În această categorie vei regăsi atât jucării motrice și senzoriale, precum și jucării care încurajează dezvoltarea anumitor abilități.

Cele 8 faze ale mersului bebelușilor

cand incep copii sa mearga

De la 4 la 15 luni, copilul trece printr-o mulțime de schimbări și face o serie de lucruri premergătoare primilor pași. Toate aceste activități au fost clasificate în 8 faze pe care cei mici le parcurg.

Faza 1 – statul în funduleț

Când bebelușul începe să stea singur în șezut, fără ajutorul unui scaun special de susținere, se află în prima fază de obținere a mobilității sale. Statul în funduleț îl ajută să-și întărească musculatura de care au nevoie pentru a învață să se ridice în picioare. În general, bebelușii învăța să stea în funduleț între 4 și 7 luni. Pentru a încuraja această fază, rostogolește mingea de la unul la altul sau învață-l să stivuiască jucăriile.

Faza 2 – mersul de-a bușilea

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă bebelușii atunci când se află la faza de mers de-a bușilea este să exerseze mișcarea mâinilor și a picioarelor în același timp. Chiar dacă la început va părea că se târăște pe burtă, va avea nevoie de timp până la dobândirea acestor abilități.

În general, bebelușii merg de-a bușilea între 7 și 10 luni. Pentru a stimula acest proces, încurajează-l să se târască sau să meargă de-a bușilea de la un capăt la altul al camerei. Nu uita că de fiecare dată este important să-l feliciți pentru fiecare reușită a sa.

Faza 3 – bebelușii încep să se ridice

Pe măsură ce copilul devine mai puternic, va fi și mai curios și va începe să se ridice ținându-se de mobilă sau de persoane. Acum este momentul în care el începe să lucreze la dobândirea echilibrului și să se obișnuiască cu poziția verticală. De regulă, acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 8 luni. Pentru a încuraja această etapă, ajută-l pe bebe să se ridice, iar apoi arată-i cum să flexeze genunchii pentru a se așeza înapoi pe podea.

Faza 4 – mersul cu ajutorul părinților

După ce a învățat să se ridice singur și să capete puțin echilibru, ia-i mânuțele și ajută-l să facă primii pași. De asemena, de folos ți-ar putea fi și premergătoarele pentru bebeluși. Această etapă are loc în jurul vârstei de 8-9 luni. Pentru a încuraja tot procesul, exersează cât mai mult cu cel mic. Cu cât stă mai mult timp pe picioarele sale, cu atât se va simți mai confortabil și încrezător.

Faza 5 – merge ținându-se de obiecte

Următoarea fază presupune dobândirea mersului ținându-se de pereți sau de mobilă pentru a ajunge acolo unde își dorește. Recomandat este ca pe măsură ce devine tot mai mobil să te asiguri că nu există lucruri sau obiecte periculoase și că în casă este un mediu sigur pentru deplasarea lui. Faza 8 are loc pe la 8-10 luni. Continuă să-l încurajezi pe cel mic să devină tot mai încrezător în forțele sale atunci când călătorește ținându-se de mobila. De asemenea, încearcă să-l faci să ignore pereții și să înceapă să meargă singur.

Faza 6 – stă în picioare singur, fără ajutor

Echilibrul este o parte foarte importantă a mersului. Dacă bebelușul își poate păstra echilibrul câteva secunde pentru a sta în picioare, în curând va simți că este pregătit să facă și primii pași. De regulă, acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 9-12 luni. Pentru a încuraja dezvoltarea acestei etape, încearcă să transformi echilibrul într-un joc. Stai jos împreună cu bebelușul și ajută-l să se ridice, iar apoi numără timpul în care poate să stea înainte să cadă. Încurajează-l și felicită-l pentru fiecare încercare.

Faza 7 – primii pași

Primii pași reprezintă cel mai important moment pentru copilul tău. Mersul este despre încrederea în sine, așa că orice inițiativă spre primii pași merită o mulțime de incurajări si laude. Majoritatea copiilor reușesc să facă primii pași în jurul vârstei de 9-12 luni. Pentru a încuraja procesul este nevoie să-l feliciți și să-l aplauzi de fiecare dată când încearcă.

Faza 8 – mersul

La început, copilul va întâmpina câteva poticneli și va face mulți pași pană ce va ajunge în mișcare. Continuă să-l lauzi pe măsură ce începe să exploreze mersul. Acest lucru se întâmplă de obicei în intervalul 12-15 luni, iar singurul lucru pe care îl mai poți face este sa-l încurajezi să meargă mai mult. O regulă bună pentru părinți este ca atunci când îl lași din brațe, în loc să-l pui în poziția șezut, îl poți pune in poziția de mers.

primii pasi bebe

Pentru ca primii pași ai copilul să fie o experiență cât mai frumoasă, plină de încredere și totodată o amintire memorabilă, oferă-i un mediu sigur și lasă-l să învețe în propriul ritm. Nu te impacienta dacă cel mic merge un pic mai târziu decât ceilalți copii și nu face comparații. Oferă-i încredere și exersează împreună cu el. O casă sigură pentru copil, precum și încurajarea și susținerea, dar și jucăriile pentru copii de la 0-1 ani alese potrivit, reprezintă ingredientele perfecte pentru un start bun.

produse recomandate

-35%
5.0/5 (1 recenzii) Prețul inițial a fost: 39,99 lei.Prețul curent este: 25,99 lei.
-60%
4.6/5 (5 recenzii) Prețul inițial a fost: 39,99 lei.Prețul curent este: 15,99 lei.
-39%
5.0/5 (3 recenzii) Prețul inițial a fost: 17,99 lei.Prețul curent este: 10,99 lei.
-35%
3.0/5 (1 recenzii) Prețul inițial a fost: 45,99 lei.Prețul curent este: 29,99 lei.
-40%
4.5/5 (4 recenzii) Prețul inițial a fost: 49,99 lei.Prețul curent este: 29,99 lei.
-17%
Prețul inițial a fost: 89,99 lei.Prețul curent este: 75,00 lei.
-10%
4.9/5 (7 recenzii) Prețul inițial a fost: 19,99 lei.Prețul curent este: 17,99 lei.
-47%
5.0/5 (2 recenzii) Prețul inițial a fost: 29,99 lei.Prețul curent este: 15,99 lei.

2 thoughts on “Când încep copiii să meargă: Metode eficiente de stimulare

  1. Pingback: Bebelusul la 12 luni: Dezvoltarea la 1 an si recomandari - Eva Wood Toys

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *