Cand incep bebelusii sa vada: Etape de dezvoltare

la ce varsta vad bebelusii

Viața de familie înseamnă responsabilitate, dar și o casă plină de râsete și jucării, înseamnă provocări, dar și nenumărate surprize. Încă din primele zile de viață, prichindeii au puterea de a schimba tot ceea ce înseamnă rutină, viață și fericire în general. Tocmai ce te-ai întors de la maternitate? Înseamnă că trebuie să începi să te documentezi temeinic despre dezvoltarea bebelușului tău. Capacitatea lui de a percepe și de a interacționa cu lumea înconjurătoare este strâns legată de dezvoltarea vederii. Știai?

La naștere, vederea bebelușului este extrem de limitată. El poate percepe doar lumina și umbrele. Treptat, pe parcursul primelor săptămâni, bebe începe să-și dezvolte abilitățile și să te urmărească ușor cu privirea. Practic, această evoluție se realizează în mod etapizat, pe parcursul primului an din viață. Cu toate acestea, ochișorii lui vor continua procesul de dezvoltare până la aproximativ 6 anișori. Pentru că rolul părinților este acela de a-l susține pe bebe, stimulându-i acest simț, în rândurile următoare, vom detalia fiecare etapă a dezvoltării vederii, oferindu-ți detalii și sfaturi prețioase. Află când încep bebelușii să vadă și bucură-te de cea mai frumoasă perioadă din viața de familie!

Vederea lui bebe în primele zile de viață

Înainte de toate, este recomandat ca părinții să se pregătească din timp și găsească un pediatru care se le fie aproape. Vor apărea multe întrebări, multe necunoscute, dar și nenumărate provocări în primii ani de viață ai prichindelului. Fără sprijinul unui om specializat în domeniu, care să-ți răspundă de fiecare dată când ai nevoie, această perioadă va fi mai greu de parcurs. În ceea ce privește vederea la bebeluși, în primele zile, cel mic va observa doar ceea ce se află la aproximativ 30 de cm distanță. O va vedea pe mama atunci când se apleacă asupra patului, dar imaginea nu va fi suficient de clară, iar motivul principal este acela că ochișorii lui nu au ajuns încă la maturitate. Interesant este și faptul că, în primele zile, bebe va observa doar ceea ce se află în lateral, nu în fața ochilor. Astfel, este recomandat să-i montezi jucării zornăitoare în partea laterală a patului. De asemenea, studiile au demonstrat faptul că cei mici se simt mult mai confortabil într-o încăpere cu lumină caldă.

vederea bebelusilor

Vederea și etapele de dezvoltare

De la câte luni văd bebelușii? Pentru a-ți răspunde cât mai concret la această întrebare, trebuie să menționăm că bebelușul la 3 luni va arăta și se va manifesta cu totul și totul diferit față de bebe la câteva săptămâni. Pregătește-te pentru o perioadă în care, pe zi ce trece, vei realiza că puiul tău crește și se dezvoltă, ajungând un adevărat voinicel cu propriile dorințe și nevoi.

Vederea lui bebe în primele zile după naștere

La naștere, privirea celui mic este foarte încețoșată. El poate observa doar luminile puternice și umbrele. Culorile sunt percepute în alb și negru, iar pentru a te remarca, va trebui să te apropii destul de mult de fața lui. De menționat este și faptul că dezvoltarea vederii este în strânsă legătură cu dezvoltarea creierului. Deși bebe doarme în mare parte din timp, creierul se află în plin proces de cunoaștere, dezvoltându-se constant. Vei observa și că, la naștere, pupilele bebelușului sunt foarte mici. Diferența dintre ce vede bebe în prima zi și ce vede bebe la 2 săptămâni este destul de mare. Motivul? Acest simț se va dezvolta mai mult după prima lună de viață.

Vederea lui bebe în primele 3 luni de viață

E fascinant cum, după prima săptămână de la naștere, bebelușul poate să distingă culorile puternice, iar aici ne referim la: roșu, portocaliu, galben sau verde. E foarte posibil ca ochișorii lui să privească uneori în direcții separate. Nu e un motiv de îngrijorare dacă nu se întâmplă adesea. Motivul acestei dereglări ține doar de faptul că nu a învățat încă să-și controleze privirea. Pe de altă parte, părinții sunt sfătuiți să ceară ajutor dacă această dereglare se întâmplă des sau este o situație permanentă.

Ce văd bebelușii la o lună? În mod cert, prichindeii devin tot mai curioși de tot ceea ce îi înconjoară, iar această curiozitate se dezvoltă etapizat pe parcursul primelor 3 luni. Se consideră că, la finalul acestei etape, bebelușii ajung la un progres semnificativ în ceea ce privește privirea. Ochișorii ar trebui să se coordoneze, acuitatea să se îmbunătățească, iar privirea să se poată mișca de la un obiect la altul. Dacă în prima lună de viață, bebe era nevoit să-și miște capul pentru a urmări o jucărie, la 3 luni îl vei surprinde adesea cum își mișcă privirea în timp ce îi vorbești. În plus, puiul tău va deveni tot mai curios de propriile mânuțe, analizându-le cu atenție.

Vederea lui bebe la 6 luni

La 6 luni, progresele sunt uimitoare pe toate planurile. Conexiunile dintre vedere și creier devin tot mai puternice. Cel mic își folosește ochișorii pentru a învăța și poate repera ușor o jucărie, întinzându-se asupra acesteia, cu o coordonare îmbunătățită între ochișori și mânuțe. Îl vei surprinde adesea cum te urmărește cu privirea, dar și cum își caută jucăria preferată. Distinge foarte bine culorile și reușește să vadă mult mai bine la distanță. De asemenea, se folosește de privire pentru a-și îmbunătății abilitățile motorii. Poți afla la câte luni stă bebelușul în șezut din articolul redactat pe această temă, descoperind mai apoi legătura dintre echilibru și vedere.

Vederea lui bebe la 9 luni

La 9 luni, voinicelul vede aproape la fel de bine ca un adult. Iubește să analizeze fețele celor din jur, poate să mențină contactul vizual și să urmărească, cu o deosebită atenție, obiectele care se află în mișcare. Acum înțelege mult mai bine cum stă treaba cu distanța, dar și cu coordonarea, fiind capabil să privească în toate direcțiile. Astfel, pentru a-l încuraja, se recomandă să introduci în rutina voastră doar jucării pentru bebeluși, specifice vârstei lui, jucării axate pe dezvoltarea abilităților motorii fine.

Vederea lui bebe la 1 an

În jurul vârstei de 1 an, majoritatea prichindeilor încep să facă primii pași. E o nouă etapă din viața de familie, una care aduce în casă nenumărate jocuri și jucării. Cel mic devine mult mai curios, mai dornic să exploreze, iar vederea îi este de un real ajutor. Capacitatea de a vedea și de a percepe lucrurile din jur este destul de bine dezvoltată, însă are nevoie de susținere constantă.

dezvoltarea vederii bebelusilor

Stimularea vederii la bebeluși

Odată ce știi de la ce vârstă văd bebelușii, îți poți îndrepta atenția asupra stimulării celui mic. Pentru a-l încuraja în tot acest proces, poți face apel la joc și joacă:

  • Montează-i jucării deasupra patului;
  • Alege jucării și cărți în culori contrastante și forme diverse;
  • Ajută-l să atingă obiectele cu mâna;
  • Apropie-te de el atunci când îi vorbești sau îi cânți;
  • Hrănește-l în poziții diferite, în așa fel încât ambii ochi să fie stimulați.

Indicatorii deficitului în dezvoltarea vederii la bebeluși

Aminteam mai sus despre relația pe care părinții trebui să o aibă cu un specialist în creșterea și dezvoltarea celor mici. Există mai multe semne care îți pot indica faptul că bebelușul tău se confruntă cu un deficit în dezvoltarea vederii. Cele mai comune sunt:

  • După primele luni, bebelușul este interesat doar de jucăriile din fața lui;
  • Atunci când este dornic de cunoaștere, duce jucăria la un singur ochi;
  • Bebe privește în direcții diferite chiar și în jurul vârstei de 10 luni;
  • Are pupilele dilatate și clipește des;
  • Nu îl atrag jucăriile și nu te urmărește cu privirea.

Reține că ceea ce văd bebelușii la 2 luni este total diferit de progresul înregistrat după primele 6 luni de viață. Contactează medicul dacă observi că puiul tău nu își dezvoltă această abilitate odată cu trecerea timpului!

La final, îți reamintim că este absolut normal ca, în primele luni din viața copilului tău, să-ți pui o mulțime de întrebări. Când văd bebelușii? Ce observă ei pentru prima dată și ce gândesc atunci când îi luăm în brațe? Vei găsi un răspuns pentru fiecare incertitudine, mai ales dacă încerci să privești această etapă fără stres, cu bucurie și multă dragoste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *