Fiecare moment din viața bebelușului tău este unic, iar fiecare etapă vine la pachet cu noi provocări pentru tine. Este important să știi cum să le gestionezi, mai ales că trebuie să te bucuri din plin de toate experiențele. Astfel, este recomandat să te documentezi din timp și să te pregătești pentru fiecare perioadă din viața lui.
Până la 2 ani, bebelușul trece printr-o serie de schimbări și vei descoperi numeroase modificări de comportament încă din primele luni de viață. Astfel, dezvoltarea bebelușului la 9 luni este una dintre cele mai importante etape din viața lui. La această vârstă, apar modificări în ceea ce privește somnul, alimentația, activitățile zilnice, dar și comunicarea. În acest articol, vei descoperi care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le cunoști.
Somnul bebelușului la 9 luni
Încă din primele zile de când te-ai întors cu bebe de la maternitate, ai visat la perioada în care nu se va mai trezi înaintea celorlați membrii ai familiei. Dacă până acum s-a trezit destul de des noaptea, trebuie să știi că somnul bebelușului la 9 luni începe să fie mult mai organizat. Cel mic va reuși acum să doarmă între 10 și chiar 12 ore, fără să se trezească. Pe de altă parte, chiar dacă se mai trezește pe timpul nopții, ceea ce se va întâmpla destul de rar, va reuși să adoarmă la loc cu ușurință. Asigură-te că ești lângă el în fiecare dimineață, atunci când se trezește. În acest fel, îi vei oferi senzația de liniște. Va ști că ești acolo, lângă el, de fiecare dată când începe o nouă zi.
E important să știi că somnul bebelușului se modifică la fiecare 3 luni. Astfel, dacă nou născuții dorm, pe timp de zi, câte 8 – 9 ore, bebe la 9 luni va dormi în jur de 3 ore, împărțite în două reprize. Aceasta este și vârsta la care cei mici încep să se miște tot mai des de pe o parte, pe alta. Asigură-te că alegi așternuturile potrivite, pentru a elimina orice riscuri.
Sfaturi pentru a crea o rutină de somn
Dacă bebelușul la 3 luni nu are neapărat o rutină de somn, la 9 luni poți începe să creezi una. Astfel, rutina voatră din fiecare seară poate include:
- O băiță caldă, urmată de schimbarea în pijamale;
- Un masaj pentru cel mai răsfățat bebeluș;
- Un cântecel de leagăn sau o poveste înainte de culcare.
Alimentația bebelușului la 9 luni
În ceea ce privește alimentația bebelușului la 9 luni, vorbim despre 2 mese care conțin doar lapte și 3 mese diversificate. Astfel, dacă bebelușul la 6 luni începe să facă primii pași spre mesele care conțin alte gusturi, în afară de laptele matern sau formulă de lapte, la 9 luni deja este obișnuit cu diversificarea. În această etapă, se introduc în mesele zilnice alimente, precum: ananas, mango, sparanghel, roșii, țelină, soia, linte, fructul pasiunii, carne de vită etc.
Bebelușii reușesc să stea acum în șezut, dar au și abilitatea de a prinde lucrurile cu mâna. Din acest motiv, este foarte posibil ca cel mic să devină din ce în ce mai curios la capitolul mâncare. Lasă-l să își folosească mânuțele și să descopere plăcerea de a apuca alimentele și de a le duce singur la gură. Pe lângă piureurile cu care l-ai obișnuit încă de la vârsta de 6 luni, pune-i în farfurie fructe și legume tăiate. Supraveghează-l atunci când se hrănește singur și încearcă să nu-l întrerupi. Reține și faptul că este posibil ca unele alimente să nu îi placă. Nu insista și nici nu te descuraja. Diversificarea este, în general, o perioadă căreia trebuie să îi oferi timp și răbdare.

Reguli cheie în alimentația bebelușului la 9 luni
- Bebelușul la 9 luni nu mănâncă dulciuri;
- Nu se pune sare și nici piper în piureurile preparate pentru cel mic;
- Nu se oferă carne în fiecare zi. De preferat este să alternezi mesele cu gălbenuș de ou sau cu ficat de pui.
Evoluția bebelușului în primul an de viață
În ceea ce privește evoluția bebelușilor în primul an de viață, trebuie să știi că până la vârsta de 6 luni, fetițele cântăresc, în general, 7 – 7.3 kg, iar băieții, aproximativ 7.9 kg. În următoarele 6 luni, deci până la 1 an, creșterea va fi mai lentă. Astfel, în jurul vârstei de 9 luni, bebelușul tău ar trebui să cântărească între 8.2 și 8.9 kg. La prima aniversare, poate ajunge chiar și la 9.5 – 9.6 kg. În ceea ce privește creșterea bebelușilor la 9 luni, prichindelul tău va avea la această vârstă între 68.5 cm și 73.5 cm înălțime.
Activitățile lui bebe la 9 luni
La 9 luni, bebe te poate surprinde cu numeroase abilități. Din acest motiv, este important să te pregătești pentru noua imagine a rutinei voastre de zi cu zi. Cel mic va reuși acum să facă mult mai multe lucruri și te va uimi pe zi ce trece. Iată la ce să te aștepți:
- La 9 luni, bebe se ridică singur în picioare, sprijinindu-se de obiectele din jur;
- Bebelușul începe să aibă o jucărie preferată. Tot la această vârstă va descoperi și sentimentul de posesie față de anumite lucruri personale. Nu te speria dacă nu va dori să împartă, din prima, jucăriile cu alți copii;
- În general, la această vârstă, lui bebe îi place să fie înconjurat de jucării. Îți va arăta cu degetul spre obiectele pe care dorește să le descopere sau spre jucăriile cu care își dorește să își petreacă timpul. Ai grijă să achiziționezi doar jucării pentru bebeluși, specifice vârstei lui;
- La 9 luni, bebe începe să-și descopere propriul chip în oglindă și va fi captivat de aceasta experiență.
Pentru că activitățile unui bebeluș la 9 luni alternează între joacă și plimbările cu căruciorul prin parc, este recomandat să pui pe lista de priorități diferite centre de activități. În acest fel, îl vei ajuta pe cel mic să-și exerseze abilitățile și să-și stimuleze simțurile. Spațiul vostru de joacă poate fi formant dintr-un covoraș, un antepremergător și câteva cuburi sau alte jucării educative. Implică-te în activitățile celui mic și încercă să îi explici cât mai multe lucruri.

Comunicarea cu bebe la 9 luni de viață
În ceea ce privește comunicarea, bebelușii la 9 luni au un stil aparte de a-ți atrage atenția. Vorbesc mult pe limba lor și rostesc sunete aleatorii. Pe de altă parte, unele pot fi înțelese. Cuvinte, precum: “mama”, “tata” sau “apa” fac parte din vocabularul lor. Pentru a-l încuraja să comunice cât mai mult, este important să îi oferi o atenție deosebită, să vorbești mult cu el, să-i pui întrebări, chiar dacă nu înțelegi răspunsul.
Pentru că cei mici învață prin joacă, poți cumpăra diferite cuburi din lemn sau alte jucării cu care să îl atragi în procesul de comunicare. Pune jucăria mai departe de el și roagă-l să o aducă la tine. Chiar dacă nu au foarte multe cuvinte în vocabular, bebelușii la 9 luni reușesc să înțeleagă comenzile uzuale, precum: “hai sa luam jucăria de jos”, “hai sa mâncăm”, “hai să ne schimbăm hăinuțele” etc.
Reține și faptul că la această vârstă, cei mici plâng destul de des. De obicei, fac acest lucru atunci când sunt speriați sau când au nevoie de ceva și nu reușesc să-ți arate prin semne. Nu te speria! Este doar o perioadă. În plus, îl poți împacă rapid cu o îmbrățișare sau cu ajutorul unor jucării zornăitoare.
Prin urmare, această etapă nouă din viața bebelușului tău vine cu o serie de noi experiențe pentru el, dar și cu multe provocări pentru tine. Asigură-te că îi oferi celui mic toată atenția de care are nevoie, mai ales că în această perioadă te va surprinde cu noile lui tehnici de cățărare, cu diferite sunete pe care le rostește, dar și cu noile lui abilități de a apuca jucăriile sau mâncarea cu mânuțele.