Activități pentru bebelușii de 7 – 8 luni: Dezvoltare prin joacă

Dezvoltare-prin-joaca

Copiii cresc atât de repede încât orice părinte experimentează la un moment dat acel sentiment care provoacă bucurie, dar și un fel de tristețe. Parcă am da orice să stea timpul în loc, să-i putem strânge la piept ore în șir, doar că ei se ambiționează să crească și să ne demonstreze cât de puternici au devenit peste noapte.

La vârsta de 7-8 luni, cei mici sunt tot mai curioși, dornici să exploreze tot ce este nou, iar acum au și un mare avantaj: se târăsc până la obiectele care le atrag atenția. Pe lângă securizarea camerei, părinții trebuie să pună pe listă cele mai interesante jucării pentru bebeluși și activități care să-i stimuleze din toate punctele de vedere. Cum reușești să-l ții ocupat pe micuțul ștrengar, în timp ce îl înveți să răspundă indicațiilor precise și să realizeze activități de bază? Vei descoperi în rândurile următoare. Am selectat 16 dintre cele mai interesante idei de activități pentru bebelușii de 7 luni.

Dezvoltare bebeluși la 7-8 luni

Bebe la 7 luni este foarte diferit de primele săptămâni de viață. Acum se rostogolește de pe o parte pe cealaltă, stă în șezut și poate ți-a arătat deja primele exerciții de echilibristică. Ce-i drept, unii copii chiar reușesc să facă primii pași susținuți în apropierea vârstei de 8 luni, dar nu este o regulă. Fiecare are propriul ritm. În orice caz, există câteva particularități generale:

  • Bebe la 8 luni devine mult mai sigur pe forța din mânuțe și piciorușe;
  • Bebe a înregistrat deja rezultate spectaculoase la capitolul coordonare mână-ochi;
  • Bebe poate apuca acum obiectele cu mâna, deși e foarte posibil să le scape la fel de ușor;
  • Bebe bolborosește pe tot parcursul zilei, răspunzând interacțiunilor cu mare interes;
  • Bebe este acum mult mai conștient de tot ce se întâmplă în jur, a început să-și dezvolte abilitățile sociale și să fie cu mult mai receptiv.

Procesul de dezvoltare va continua și vei observa cum bebelușul la 9 luni te va surprinde cu noi abilități, la un an îți va arăta alte lucruri noi și tot așa. Urmează o perioadă interesantă, dar știai asta încă din momentul în care te-ai întors acasă de la maternitate.

Activități pentru bebeluși de 7-8 luni

Să nu fugi de parenting-ul modern! Acum, în era digitalizării, avem răspuns pentru orice și putem primi o mână de ajutor în orice moment al zilei. E suficient să scoți telefonul din buzunar și să descoperi o serie de activități creative pentru copii potrivite pentru fiecare nivel de dezvoltare. Nu zice nimeni că e ușor să fii părinte, dar cu siguranță e un sentiment sublim. Plus că noi avem o mulțime de avantaje comparativ cu generațiile trecute. Informația este cel mai important aspect de menționat aici. Ne întoarcem la activități. Iată câteva idei pentru a petrece timpul cu prichindelul de 7-8 luni, fie că vremea e ploioasă ori perfectă pentru a sta câteva ore afară:

Scenarii jucăușe

Înainte de toate, orice părinte trebuie să achiziționeze doar jucării potrivite segmentului de vârstă în care se încadrează cel mic. Găsești jucării pentru copii 0-1 ani pe care le poți integra cu ușurință în activitățile educative. Nici nu va ști că, de fapt, tu vrei să-l înveți să-și deprindă diferite abilități. Păpușile de mână sau de degete, de exemplu, pot fi folosite pentru a crea scenarii jucăușe. Poate reușești chiar să creezi o mini scenă pentru păpuși, un fel de teatru privat pentru micuțul tău.

Activitati-bebelusi

Urmărește jucăria

Tot cu ajutorul jucăriilor îi poți propune micuțului tău să se târască mai mult. Așa va prinde încredere în propriile forțe. Pune jucăria la o distanță de un metru și încurajează-l să ajungă la ea. Nu uita de aplauzele finale! Micuții adoră să fie apreciați! Plus că, datorită încurajărilor, va dori să repete mișcarea. Ce veste bună! Poate că bebe se va ridica în curând și în piciorușe. În orice caz, nu trebuie să forțezi întregul proces la această vârstă. Mai e timp.

Aruncă și prinde

Spuneam că există o varietate de jucării pentru bebelușii de 7 luni. Te poți folosi de cele pe care le îndrăgește pentru a-și exersa dexteritatea mânuțelor. Așează-l în șezut, pune-te în fața lui și aruncă-i ușor jucăria. După câteva încercări, sigur va prinde „regulile jocului”. Poate fi distractiv chiar și pentru tine.

Caută jucăria ascunsă

Bebe mai are de bifat câteva progrese până când poate să participe cu interes la vânătoarea de comori. Până atunci, îl poți familiariza cu jucăria ascunsă. Este una dintre cele mai distractive activități pentru bebelușii de 8 luni. Ai nevoie de 3-4 pahare transparente. Asigură-te că sunt realizate din plastic pentru a evita riscul accidentării. Ia o mingiuță ori o jucărie de mici dimensiuni, așează-o sub unul dintre pahare și lasă-l pe cel mic să identifice paharul cu jucăria preferată.

Povestea de la finalul zilei

Ar fi bine să-l familiarizezi pe cel mic cu lectura încă din primele luni de viață. El nu va fi capabil să citească, dar va fi captivant de ilustrații și de vocea blândă a mamei. Lectura este una dintre cele mai frumoase activități pentru bebelușii de 7 luni. Optează pentru cărticele senzoriale. Astfel, bebe va face cunoștință cu diferite texturi, forme și materiale.

Arta conversației

Pentru că bebe bolborosește într-una, mami și tati îl pot atrage în arata conversației. Încercă să răspunzi bolboroselilor, imaginându-ți un anumit scenariu, lasă-i timp pentru a răspunde și încurajează-l la dialog. Acum e momentul ideal pentru a-i vorbi pe tot parcursul zilei, explicându-i toate activitățile voastre de rutină: acum ne îmbrăcam pentru o nouă zi, acum schimbăm scutecelul, acum ne pregătim pentru băiță etc.

Să explorăm diferite alimente

Pentru că bebe s-a obișnuit deja cu diversificarea, îl poți încuraja să exploreze alimentele. Așează-i în față fructe de sezon sau legume mărunțite și lasă-l să le apuce, să le analizeze și să le compare. Da, s-ar putea ca bucătăria voastră să se transforme într-un adevărat colț al explorării, dar cel mai important este ca cel mic să capete abilități noi.

Ne plimbăm și învățăm

Bebe la 7 luni e foarte curios, deci plimbările în aer liber se pot transforma în călătorii fascinante pentru el. Dacă vremea e de partea voastră, mergeți la o plimbare în natură. Oprește-te în fața copacilor, în fața frunzelor, apelor etc și lasă-l pe cel mic să observe. Poate reușiți să faceți o primă vizită la delfinariu sau la zoo. O să-i placă.

Cine e în poză?

Un bebeluș la 7 luni are capacitatea de a-și recunoaște propriul chip în oglindă sau în fotografii. Dacă a devenit deja interesat de telefonul tău mobil, o modalitate de a-i atrage atenția pentru câteva minute este de a-i arăta fotografii. Explică-i cine sunt persoanele din poze și vezi ce reacții are.

Zgomotele

Pe la 7-8 luni bebe este atras de tot felul de zgomote. Ceea ce ție ți se pare banal, pentru el poate fi fascinant. Ajută-l să-și hrănească curiozitatea cu ajutorul jucăriilor cu sunete, iar dacă cheful de joacă vă prinde în bucătărie, lasă-l să bată cu o lingură într-un castron. Poate fi obositor pentru tine, dar lui îi va plăcea foarte mult. Plus că își va dezvolta coordonarea. Beneficii pe toate părțile pentru bebe.

Cântecele vesele

Copiii adoră sunetele vesele și, implicit, cântecelele. Pe lângă jucăriile muzicale și programele TV specifice, îi poți cânta chiar tu micuțului. Nu trebuie să fii mare artist ori să-i cucerești pe toți cei din jur cu abilitățile tale. Bebelușul la 8 luni se simte cel mai bine atunci când aude vocea mamei. Cântă-i atunci când vă jucați, cântă-i la băiță, înainte de culcare și pe tot parcursul zilei.

Cauză-efect

Cele mai recomandate jocuri pentru bebe la 8 luni sunt cele de tip cauză-efect. Puiul tău trebuie să se familiarizeze cu acest principiu încă din primele luni de viață, iar nivelul de dificultate să avanseze odată cu creșterea lui. Pune în coșul de cumpărături jucării care emit diferite sunete ori lumini atunci când sunt apăsate. Va fi un cadou genial pentru micuțul tău.

Construim blocuri uriașe

Pentru că micuțul stă deja în șezut și poate apuca jucăriile cu mâna, îi poți propune o activitate prin care să-și îmbunătățească abilitățile motorii. Există numeroase jucării pentru stivuit în forme și dimensiuni diferite, colorate și specifice vârstei lui. Ajută-l să înțeleagă principiul și lasă-l mai târziu să se descurce pe cont propriu.

Splash în cada cu apă

Dacă prichindelul tău iubește să stea în apă, îi poți propune o porție de joacă chiar la oră băiței. Pune cât mai multe jucării în cădiță, asigură-te că folosești un balsam special pentru copii care face spumă și lasă-l să se bucure de activitatea lui preferată. Ajută-l să recupereze jucăriile din jur și lasă-l să le arunce în apă. Poți să strângi mai târziu.

Modelăm, frământăm și mâncăm

Poate că e prea devreme să-l lași pe bebe să se joace cu plastilina, dar îl poți încuraja să-și adâncească mânuțele în piureul de banane ori să modeleze un cartof dulce. Asigură-te că e curat pe mânuțe, s-ar putea să vrea să guste din noua lui operă de artă.

Coșul senzorial de sezon

Încurajează-l pe cel mic să exploreze natura, oferindu-i un coșuleț cu elemente specifice anotimpului. Toamna, de exemplu, poți pune câteva frunze, conuri de brad, ghinde, castane sau scoarță de copac. Acesta va fi curios să le atingă și să le simtă mirosul. Pentru el e o experiență unică, pentru tine e un nou pas bifat în dezvoltare.

În final, fiecare părinte trebuie să înțeleagă faptul că bebe se dezvoltă doar prin intermediul activităților specifice vârstei lui. Poate că pentru tine înseamnă mult timp petrecut departe de activitățile cotidiene sau profesionale, dar pentru el înseamnă dezvoltare pe toate planurile. În plus, familia, jocul și jucăriile sunt cele 3 elemente care definesc universul colorat al celor mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *